Aangekleed | Uitgekleed

Een onderzoek naar Nederlandse merken, hoge werkdruk en lage lonen in Indiase kledingfabrieken

Kijk eens in het label van het shirt dat je nu draagt. Dikke kans dat daar 'Made in India' staat. Veel van de kleding die je hier in de winkelstraat koopt wordt daar door vrouwen en meisjes gemaakt. En dat valt niet mee. Hongerloon, verplicht overwerk dat niet betaald wordt, intimidatie, nog minder loon voor vrouwen. En nooit zekerheid over de werkdag van morgen.

Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep deden samen onderzoek naar de werkomstandigheden in tien kledingfabrieken in Zuid-India waar gewerkt wordt voor Nederlandse merken. Een indiase onderzoeksorganisatie interviewde 150 kledingarbeidsters. De belangrijkste feiten:

  • Ze werken onder hoge druk, minimaal 9 uur per dag (in drukke periodes veel meer), 6 dagen in de week, in ruil voor een hongerloon van zo’n 100 euro per maand. Vanwege boetes en inhoudingen blijft er netto vaak nauwelijks 90 euro over.
  • Meer dan een derde van de geïnterviewde arbeiders verdient zelfs minder dan het wettelijk minimumloon
  • Ze wonen met een heel gezin in kleine kamers, vaak zonder stromend water, met een gedeelde wc buitenshuis en zonder elektriciteit.
  • Gezond en gevarieerd eten kunnen ze niet betalen. Een groot deel van de arbeiders moet leningen afsluiten om ziektekosten en onderwijs voor hun kinderen te kunnen betalen, of om een enkele keer per jaar naar familie te reizen.
  • Vrouwen verdienen minder dan mannen op gelijke posities, hebben minder kans op promotie en krijgen minder betaald voor overwerk.


In de tien fabrieken wordt kleding gemaakt voor de Nederlandse merken C&A, Coolcat, G-Star, McGregor, MEXX, Scotch & Soda, Suitsupply, The Sting (Mills Brothers, Hallinger) en WE Fashion

Wat jij kunt doen:

Nederlandse bedrijven die kleding produceren in India betalen onder minimumloon

Nederlandse bedrijven die kleding produceren in India betalen onder minimumloon

Overige arbeidsomstandigheden ook ronduit slecht in fabrieken waar o.a. C&A, Coolcat en Scotch & Soda produceren | Teken de petitie en roep dit een halt toe

De arbeidsomstandigheden in fabrieken in India waar Nederlandse kledingmerken worden gemaakt zijn ronduit slecht. Geen enkele kledingarbeider verdient een leefbaar loon. Ruim een derde van de werknemers krijgt niet eens het minimumloon. Verplicht overwerk wordt vaak niet uitbetaald, intimidatie is aan de orde van de dag en vrouwen verdienen minder dan mannen. Ook doen sommige fabrieken niks aan sociale verzekeringen en ziektekosten. Dat en meer blijkt uit het onderzoek ‘Uitgekleed/Aangekleed’ van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep dat vandaag verschijnt. Om hier wat aan te doen roept Schone Kleren Campagne op om een petitie te tekenen.

> Lees het persbericht