Federer's nieuwe sponsor UNIQLO betaalt hem miljoenen maar weigert achterstallige lonen kledingarbeidsters uit te betalen.

gepubliceerd 05-07-2018 10:40, Laatste wijziging: 27-09-2018 11:40
Sinds maandag 2 juli wordt de wereldberoemde tennisser Roger Federer gesponsord door UNIQLO. Het zou gaan om een 10-jarig contract wat 300 miljoen USD waard is. Dit terwijl 2000 kledingarbeidsters, waarvan 80% vrouwen, nog steeds wachten op hun onbetaalde lonen en ontslagvergoedingen omdat zij in 2015 werden zij ontslagen toen UNIQLO plotseling haar orders terugtrok. Kort daarna ging de Jaba Garmindo fabriek failliet.

De afgelopen drie jaar hebben de arbeidsters van de Jaba Garmindo fabriek hard gestreden voor hun rechten. Het recht op ontslagvergoeding in geval van massale ontslagen wordt erkend in internationale verdragen en in de Indonesische wetgeving. Van grote multinationale ondernemingen wordt verwacht dat ze preventief zullen optreden om de mogelijke negatieve gevolgen van terugtrekking uit een fabriek van te voren al goed in de schatten en zo nodig te beperken. In het geval van de Jaba Garmindo fabriek heeft UNIQLO de officiële vakbonden van de fabriek niet eens geïnformeerd over de geplande terugtrekking. Naast UNIQLO produceerde ook een aantal internationale merken zoals, Sir Oliver, Gerry Weber en Jack Wolfskin in de fabriek en hebben zij ook een verantwoordelijkheid in deze zaak.

Niet denken maar doen
In de officiële welkomsttekst voor
Roger Federer, de nieuwe ambassadeur van het merk, benadrukt de oprichter en CEO van UNIQLO, Tadashi Yanai, dat Federer en hij samen hetzelfde doel nastreven: "making positive change in the world.
I hope together we can bring the highest quality of life to the greatest number of people.” Het zou goed zijn als de heer Yanai het niet alleen bij een gedachte houdt maar zijn boodschap in Indonesië ook daadwerkelijk vorm geeft. Roger Federer zou hem dan kunnen bedanken namens de 2000 kledingarbeidsters die dan na drie jaar wachten op hun compensatie eindelijk uitbetaald worden.

Doe mee!
Roep samen met ons en het internationale netwerk van Schone Kleren Campagne Roger Federer op om zijn nieuwe sponsor van mening te doen veranderen.

Kijk hier het campagnefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=QuWDZyjWLPI&feature=youtu.be
Dit kun je doen door je oproep via je eigen social media te delen #PayUpUNIQLO
Of door hem een brief te schrijven:
www.hello-roger.ch/en