Koop schone kleren

gepubliceerd 06-05-2014 15:05, Laatste wijziging: 02-10-2017 15:24
Een lijstje met schone kleren, wat zou dat fijn zijn! Maar helaas: er is nog geen kledingmerk 100% schoon, dus we kunnen dat lijstje nog niet maken. Maar ben je op zoek naar schone kleren, wil je kledingarbeiders steunen en wil je geen uitbuting aan je lijf? Dan vind je hier vier kooptips.

1. Koop van merken die al meer doen om werkomstandigheden te verbeteren

We willen de merken die vooroplopen wat betreft het verbeteren van arbeidsomstandigheden stimuleren om dat te blijven doen. Geen enkel merk is al door en door schoon, maar sommige merken werken wel hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Welke dat zijn? Kijk eens naar deze lijst

Ook op de site van Rank a Brand vind je van honderden merken wat zij vertellen over duurzaamheid en arbeidsrechten.

2. Koop fair / duurzaam / ethische kleding

Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met fair trade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen. Voor deze fair fashion-merken hanteren we dezelfde criteria als bij de 'gewone' merken. Het is belangrijk dat ook deze kledingwinkels laten zien aan welke aspecten van 'duurzaam', 'fair', 'ethisch' of 'eerlijk' zij werken, juist omdat het zo'n ontzettend breed begrip is.

Ben je op zoek naar een handige app waarmee je tijdens het winkelen shops in Nederland kunt vinden die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn. Kijk dan bij Eerlijk Winkelen. Ze wijzen je overigens ook de weg bij het kopen van cadeaus en allerlei andere dingen die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu. Heb je liever een boek dan is "dit is een goede gids" van Marieke Eyskoot een aanrader. In het boek staan tips hoe je duurzaam kunt leven en winkelen zonder dat het te veel een gedoe wordt.

3. Koop tweedehands kleding

Je kunt ook vintage of tweedehands kopen. Of ruilfeestjes geven en andere manieren vinden om minder nieuwe kleding te kopen. Of lenen bij een kledingbibliotheek. Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is! En hoe meer plezier je van het harde werk van kledingarbeiders hebt! Om je te helpen hebben we ook dit kledingruilpakket gemaakt.

4. Vraag jouw favoriete merk wat ze (al) doen

Check wat jouw merk doet voor goede arbeidsomstandigheden. Je kunt daarvoor op de website van het kledingmerk kijken of hen daarnaar vragen, via e-mail, Facebook of in de winkel. Hier vind je een voorbeeld e-mail die je kunt sturen, of bestel onze vragenkaarten die je aan de kassa kunt inleveren.

Want vragen stellen is belangrijk!

Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk vinden dat hun kleding onder goede omstandigheden geproduceerd is, dan moeten en willen zij daar iets mee. Zelfs als een winkelmedewerker het antwoord niet direct weet, heeft je vraag veel effect. Want als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletje gaan rollen binnen het bedrijf. Ga alleen of samen en ga terug als het antwoord voor je moet worden uitgezocht. Laat je stem horen!

Vraag bijvoorbeeld:

  • Kunt u mij vertellen wat uw bedrijf doet om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe u controleert of dit succesvol is.

  • Hoe zorgt u ervoor dat de arbeiders in de fabrieken die uw kleding produceren zelf voor hun rechten op kunnen komen.

  • Krijgen kledingarbeiders die uw kleding maken een leefbaar loon betaald? Hoe weet u dat de arbeiders in hun levensonderhoud kunnen voorzien op basis van de prijs die u voor de kleding betaalt?

  • Waar kan ik extra informatie kan vinden over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar uw kleding wordt gemaakt?

Als je niet weet wat je met het antwoord dat je terugkrijgt aanmoet, mail ons daar dan over.

Tot slot

We snappen dat dit een ingewikkelder antwoord is dan je zou willen. Uiteindelijk willen we ook niet dat je maar bij een handjevol merken en winkels terecht kunt, maar dat alle kleding in alle winkels gemaakt wordt met respect voor de rechten van arbeiders. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kledingindustrie verbetert!