Vraag hoe je kleren zijn gemaakt

gepubliceerd 12-05-2009 10:05, Laatste wijziging: 05-11-2018 15:19
Altijd doen. Vragen waar je kleding is gemaakt. Wanneer de winkel en het kledingmerk beseffen dat steeds meer klanten het belangrijk vinden dat hun kleding onder goede omstandigheden wordt geproduceerd doen moeten zij daar iets mee doen.

Vraag naar de arbeidsomstandigheden van de mensen die je shirt of broek hebben gemaakt. Zelfs als een winkelmedewerker het antwoord niet direct weet, heeft je vraag veel effect. Want als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletje gaan rollen binnen het bedrijf. Ga alleen of samen en ga terug als het antwoord voor je moet worden uitgezocht. Laat je stem horen!

Vragenkaarten

Je kunt ook onze voorgedrukte vragenkaarten gebruiken. Laat de kaart achter in de winkel als je kleren gaat kopen. Makkelijk en net zo effectief. Je kunt de vragenkaart hier downloaden en zelf afdrukken of met je postadres en we sturen ze op.

Mail je merk

Stuur een mail naar je favoriete merk met een vraag over wat zij doen aan de arbeidsomstandigheden van de kledingarbeiders. Vaak kun je een mailadres op de website vinden. Op deze manier merken bedrijven dat het niet alleen de Schone Kleren Campagne is die wil dat kledingmerken arbeidsrechten respecteren, maar dat hun eigen klanten daar ook zo over denken. Knip en plak onderstaande voorbeeldtekst in een mail en stuur deze naar jouw merk. Zet ons in de cc. en we laten je weten wat we van het antwoord vinden.

Voorbeeldtekst:

Beste mevrouw, meneer,

Vandaag kocht ik bij u in de winkel een [KLEDINGSTUK] van het merk [MERK].

Omdat de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie vaak slecht zijn maak ik me zorgen om de mensen die aan dit kledingstuk hebben gewerkt. Ik wil eigenlijk alleen maar kleren kopen die onder goede arbeidsomstandigheden zijn gemaakt.

Kunt u mij vertellen:

  • Wat uw bedrijf doet om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe u controleert of dit succesvol is.
  • Hoe u ervoor zorgt dat de arbeiders in de fabrieken die uw kleding produceren zelf voor hun rechten op kunnen komen.
  • Of kledingarbeiders een leefbaar loon betaald krijgen: hoe u weet dat de arbeiders in hun levensonderhoud kunnen voorzien op basis van de prijs die u voor de kleding betaalt.
  • Waar ik extra informatie kan vinden over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar uw kleding wordt gemaakt.
  • Anders, namelijk: [STEL JE EIGEN VRAAG] 

Met vriendelijke groeten,

[NAAM]

 

Heel veel succes!!!!