Workshops door gastdocenten

gepubliceerd 26-02-2016 11:15, Laatste wijziging: 26-02-2016 17:48
Samen met CNV Jongeren en Young & Fair biedt Schone Kleren Campagne twee gastlessen aan voor scholieren in het voortgezet onderwijs en (v)mbo.

Over de gastlessen

De gastlessen worden gegeven door ervaren gastdocenten van Young & Fair, hét Nederlandse platform voor jongeren geïnteresseerd en actief in de wereld van eerlijke handel. De lessen zijn samengesteld in samenwerking met CNV Jongeren

Let op: deze gastlessen worden georganiseerd door Young & Fair. Neem bij interesse contact op via

Gastles trek het je aan

Deze gastles is toegankelijk voor alle niveau's. De leerlingen ontdekken door in de labels van hun kleding te kijken waar hun kleding vandaan komt. Hoe de omstandigheden zijn van de mensen die de kleding naaien en hoe er campagne wordt gevoerd om de stuatie te veranderen ontdekken ze in twee korte filmpjes. Vervolgens ontwerpen de leerlingen hun eigen social media campagne om klasgenoten bewust te maken van de oneerlijke omstandigheden in de kledingindustrie. Hun plannen pitchen ze in de klas en kunnen vervolgens worden uitgevoerd. 

Gastles eerlijke handel

Deze gastles is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het doel van deze gastlessen is om leerlingen in spelvorm kennis te laten opdoen van eerlijke handel (fair trade) en bewust te maken van de herkomst van alledaagse producten zoals kleding. Daarnaast komen de leerlingen door middel van discussie in aanraking met de verschillende belangen die spelen bij de betrokken partijen in de productieketen en zullen zij meer leren over de rol van de vakbond. De vorm van de gastles is een onderhandelingsspel waarbij verschillende partijen in de kledingketen moeten onderhandelen en zo een eerlijke verdeling maken van het beschikbare geld. Zo komen de jongeren in aanraking met de verschillende belangen die spelen bij de betrokken partijen in het productieproces, van de fabrieksarbeider tot aan de consument.