Archief
Who Runs the World? Girls! (2014-2015)
Who Runs the World? Girls! (vrij naar het nummer van Beyoncé) toont de kracht van negen stoere vrouwen uit Cambodja en Bangladesh. Ze werken daar keihard aan de kleding die wij hier uit de rekken grissen - en ze gebruiken hun spierballen om hun situatie en die van hun collega's te verbeteren. Ontdek hun drijfveren om zich hard te maken voor betere arbeidsomstandigheden, hoe dat hun eigen leven heeft veranderd en hoe jij kunt helpen. Dit zijn de vrouwen die de Schone Kleren Campagne ondersteunt. Eind 2013 reisde de Schone Kleren Campagne naar Dhaka (hoofdstad Bangladesh) en Phnom-Penh (hoofdstad Cambodja) om de kledingarbeidsters te interviewen en te fotograferen.
Boos op Benetton (2014-2015)
Benetton weigert al 20 maanden een cent te betalen aan de slachtoffers van Rana Plaza. Terwijl in deze rampfabriek wel Benettonkleding werd gemaakt. De Italiaanse modegigant is het enige internationale merk dat blijft weigeren bij te dragen aan het fonds dat is opgericht om de slachtoffers en familieleden schadeloos te stellen, ondanks een winst van 139 miljoen in rampjaar 2013. Dit moet veranderen! Benetton moet direct 5 miljoen overmaken naar het fonds voor de slachtoffers van deze vreselijke ramp. Jij kunt helpen!
Maak van vuile was schone kleren! (2014)
Ondanks de inspanningen van kledingmerken zijn de arbeidsomstandigheden in landen als Bangladesh en Cambodja nog steeds ontzettend slecht. Kledingarbeidsters werken zes dagen in de week, twaalf uur per dag in onveilige fabrieken voor een hongerloontje. Een leefbaar loon is een mensenrecht. Daarom roept de Schone Kleren Campagne september uit tot actiemaand: maak van vuile was schone kleren!
Loon naar werken? Check je merk! (2014)
Wat kledingmerken doen (en laten) voor leefbaar loon in de kledingindustrie. Een leefbaar loon is een mensenrecht. Maar de meeste kledingarbeiders verdienen nog steeds een hongerloon voor hun harde werk. Daarom onderzochten wij hoe 171 bekende kledingmerken werken aan het verhogen van de lonen van kledingarbeiders. De resultaten vind je op deze pagina.
Urgent Appeals (2005 - 2013)
Door de jaren heen hebben wij gevolg gegeven aan tientallen oproepen tot steun van kledingarbeiders.
No more excuses! (2012 - 2013)
School of eten? Familiebezoek of uren maken? Medicijnen of wat extra geld? Dat is elke dag weer de catch-22 waar kledingarbeidsters voor staan omdat ze niet genoeg verdienen om van te leven. Honger of school is geen eerlijke keuze.
Stop het zandstralen van jeans! (2011 - )
Draag jij wel eens een spijkerbroek? Je bent niet de enige: per jaar worden er 5 miljard gemaakt (voor de 7 miljard mensen op de aarde)! Maar wist je dat de techniek die wordt gebruikt om je denim er bij aankoop al lekker gedragen uit te laten zien dodelijk kan zijn?
Rumana's Sweatsoap (2009 - 2010)
Rumana’s Sweatsoap was het weblog van Rumana, een kledingarbeidster in Dhaka, Bangladesh. Ze werkt in een fabriek die kleren voor Nederlandse winkels maakt, en hield ons tussen 2 september 2009 en 1 maart 2010 regelmatig op de hoogte van haar wel en wee.
Fair Fashion (2007-2010)
Fair Fashion was een project voor aanstormende fashion professionals die een opleiding in het modeonderwijs volgde. Samen met studenten en docenten in het modeonderwijs wil Fair Fashion ervoor zorgen dat de kledingindustrie eerlijker wordt.
Koop de HEMA / Help de HEMA (2007-2010)
Als eerste warenhuis ter wereld kreeg de HEMA in juli 2007 een kritische fanclub. Een geheel nieuwe benadering. De ‘Vrienden van de HEMA’ kopen graag bij de HEMA, maar willen wel dat de spullen in de schappen verantwoord zijn gemaakt.
Kleren schoon? Leefbaar loon! (2009)
Naar aanleiding van deze campagne hebben een aantal grote kledingmerken het belang van een leefbaar loon erkend. Lees hier het persbericht daarover, en over de leefbaar loon-bijeenkomst die wij organiseerden, waar o.a. C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prénatal, WE, HEMA, G-Star, H&M, J.C. Rags en De Bijenkorf aan deelnamen.
Stuntsupers (2009)
De winst die stuntsupermarkten Aldi en Lidl maken op kledingverkoop wordt behaald door onderbetaling en misbruik van vrouwen. Dit blijkt uit een zorgvuldige internationale studie die de Schone Kleren Campagne heeft laten uitvoeren.
Play Fair (2008)
In augustus 2008 vonden de Olympische Spelen plaats in Beijing, China. Play Fair 2008, in Nederland vertegenwoordigd door de Schone Kleren Campagne en vakbond FNV, voerde actie voor verbetering van arbeidsomstandigheden van werknemers - voornamelijk vrouwen - die sportkleding en producten met het Olympisch logo maken.
Groen Licht voor Schone Kleding (2006-2007)
De Schone Kleren Campagne lanceerde in december 2006 de campagne Groen Licht voor Schone Kleding. Als de openbaar vervoerssector met haar 50.000 werknemers overstapt op eerlijk gemaakte dienstkleding, is er een flinke slag gemaakt.
Kledingcheck in Amsterdam (2006)
In 2005 stortte in Bangladesh een fabriek in waarbij 64 doden vielen. Een jaar later deden er zich in datzelfde land nog een aantal dodelijke ongelukken voor. Een goede reden voor de Schone Kleren Campagne om een groot aantal Nederlandse merken te vragen of hun kleding in Bangladesh wordt gemaakt en onder welke omstandigheden. Omdat veel merken geen bevredigend antwoord op deze vraag hadden besloot de Schone Kleren Campagne om zelf op onderzoek te gaan.
Schone Kleren Gemeente (2002-2006)
De overheid is een grootverbruiker van producten en diensten: ze koopt veel kleding in voor bijvoorbeeld verplegers en vuilnismannen. Steden en gemeenten kunnen een voorbeeldfunctie vervullen door aan haar leveranciers sociale en milieueisen te stellen.
Kraslotencampagne (2005)
De Schone Kleren Campagne lanceerde op 18 oktober de Kraslotencampagne. We deelden gratis krasloten uit, waarmee de deelnemers het maandsalaris van een kledingarbeider konden winnen. De krassers kwamen er achter dat kledingarbeiders erg weinig betaald krijgen voor hun harde werk. Zo pleitte de Schone Kleren Campagne voor een eerlijk, leefbaar loon.
Fair Play op de Spelen (2004)
Vijf maanden voor de start van de Olympische Spelen 2004 begonnen we met de internationale campagne Fair Play op de Spelen, een van de grootste campagnes over eerlijke kleding ooit. In de campagne spraken we bekende sportmerken en de Olympische sportwereld aan op de herkomst van hun producten en de manier waarop die tot stand komen. In Nederland waren de Schone Kleren Campagne, FNV Mondiaal en Oxfam Novib betrokken.