Fair Fashion (2007-2010)

gepubliceerd 16-05-2009 11:55, Laatste wijziging: 02-08-2012 11:59
Fair Fashion was een project voor aanstormende fashion professionals die een opleiding in het modeonderwijs volgde. Samen met studenten en docenten in het modeonderwijs wil Fair Fashion ervoor zorgen dat de kledingindustrie eerlijker wordt. Al het (lesmateriaal) kun je downloaden via www.fairfashion.org.

De meeste studenten weten wel dat er vaak ‘iets’ mis is met de omstandigheden waaronder de kleding die zij dragen wordt gemaakt. De uitdaging voor Fair Fashion was daarom om samen met de studenten en docenten te onderzoeken op welke manier zij ervoor kunnen zorgen dat de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen positief worden beïnvloed. Daarom organiseerde Fair Fashion op scholen als de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, School voor Mode in Tilburg of Saxion in Enschede verschillende events en workshops, waarvan de sweatshop wel de meest spectaculaire was.

Workshops, events en lesmateriaal
Naast de tientallen bijeenkomsten werden er ook verschillende materialen ontwikkeld. Zo werden eind 2008 de Fair Fashion Files gepubliceerd: een overzichtelijke verzameling infosheets over (het verbeteren van) de arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie, met informatie en tips die je op school in de praktijk kunt brengen. In mei 2010 werd het Fair Fashion magazine gelanceerd. Deze glossy is geeft niet alleen achtergrondinformatie, maar zet ook verschillende studentenprojecten in de schijnwerpers.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt steeds vaker als scriptieonderwerp gebruikt. Zo schreven studenten een handboek voor bedrijven waarin uiteengezet wordt hoe arbeidsomstandigheden verbeterd kunnen worden. Daarnaast gebruiken studenten steeds vaker biologisch katoen in hun collecties, ontwerpen als reactie op de fast fashion-trend een slow fashion kledingstuk dat door de drager jarenlang gekoesterd kan worden of maken luxueuze ontwerpen van gerecycled materiaal. Voor docenten is er een DVD beschikbaar met workshops, foto- en filmmateriaal en achtergrondinformatie dat naar eigen inzicht in de klas gebruikt kan worden. Deze DVD hoort bij het Engelstalige boek ‘Sustainable Fashion: a handbook for educators’. Dit handboek is samengesteld door Fashioning an Ethical Industry, het zusterproject van Fair Fashion. In deze publicatie zijn ervaringen en lesideeën van docenten uit verschillende landen, van Oostenrijk tot Amerika, gebundeld, en vormen een zeer inspirerende verzameling die als basis gebruikt kan worden voor eigen lessen over duurzaamheid.  

Internationaal project
Dat er een Engelstalige publicatie word verspreid komt omdat het project behalve in Nederland ook wordt uitgevoerd in Engeland, Polen en Oostenrijk. De ervaringen die worden opgedaan en de materialen die worden ontwikkeld worden ook toegankelijk gemaakt voor Spaans- en Franstalige studenten. Dit internationale aspect werd goed zichtbaar tijdens de Fast Forward conferentie die in een oude kledingfabriek in Londen werd georganiseerd. Studenten en docenten uit de verschillende landen waren bij elkaar gekomen om naar verschillende experts te luisteren, workshops te volgen en te praten over een groot scala aan onderwerpen rondom het verduurzamen van de kledingindustrie.

De kledingindustrie in close-up
Ook studenten, docenten en professionals in Nederland kwamen bij elkaar om op een inspirerende bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Fair Fashion organiseerde een event waarbij de keten van kleding onder de loep werd genomen: van katoenveld tot afvalberg. Fair Fashion betrekt ook kledingarbeiders zelf bij het project. Zo spraken al gasten uit Hong Kong en Bangladesh op Fair Fashion bijeenkomsten. In De Zwijger vertelde Beauty Zibula uit Zuid-Afrika haar indrukwekkende verhaal. Beauty werkt al 30 jaar in de kledingindustrie, en komt uit de anti-apartheidsbeweging. Ze houdt zich  bezig met AIDS-preventie en geweld tegen vrouwen – iets dat zij zelf helaas aan den lijve heeft ondervonden. Deze bijzondere ontmoetingen laten een blijvende indruk achter en werden hoog gewaardeerd door de studenten omdat het abstracte verhaal van slechte arbeidsomstandigheden opeens heel erg persoonlijk wordt gemaakt.

Duurzaamheid vast onderdeel curriculum
Voor de meeste scholen die modeonderwijs aanbieden is het tegenwoordig niet de vraag óf er aandacht moet worden besteed aan arbeidsomstandigheden en duurzaamheid bij kledingproductie, maar hóe dat moet gebeuren. Was fair fashion eerst een onderwerp waarover in een enkele (gast)les aandacht werd besteed, nu werkt een groot aantal onderwijsinstituten aan manieren om structureel aandacht te schenken aan de issues rond eerlijke kleding. Het wordt meer en meer een vast onderdeel van het curriculum.

Al het lesmateriaal, de filmpjes, workshops en projecten van studenten zijn nog te bekijken en gebruiken via de Fair Fashion website.