Chhung Srey Sros (37)

gepubliceerd 06-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
Phnom-Penh, Cambodja - Chung (37) woont samen met haar man net buiten Phnom Penh. Haar man rijdt mensen rond op een motortaxi. ‘samen met mijn loon hebben we zo net genoeg, dat is een geluk.” Chungs jonge kinderen drentelen om haar heen terwijl ze voor de foto een paar hoeden opzet. Ze heeft er twee: een wollen gekleurde muts en een zomerhoed. Haar favoriet is de zomerhoed.
Chhung Srey Sros (37)

© Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Zomerhoeden en groentezakjes

Na de fotoshoot is ze verrukt: “Zoiets heb ik nog niet eerder gedaan, grappig hoe vrij en gelukkig je je opeens kunt voelen. Straks gaan mensen kijken naar mijn gezicht, wat spannend. Het maakt me super trots en ook al kan ik er niet bij zijn, ik ben toch een soort van aanwezig als iedereen komt. En dat terwijl ik gewoon een vakbondslid ben.”

ChhungADS
Chhung samen met haar familie voor haar huis. © Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Voordat ze elf jaar geleden voor het eerst binnenstapte in een kledingfabriek sneed Chung met een scherp rond mes de hele dag het gras. “Dat was natuurlijk helemaal niks.” Elf jaar later naait ze talloze tailles aan broeken, de hele dag door, zo’n twintig tot dertig keer werkt ze bovenkant van een broek af. “Het is niet zo dat ik mijn werk leuk vind, ik vind er echt helemaal niks aan, maar het brengt brood op de plank en in die zin moet ik het ermee doen.” Zes dagen per week, ongeveer tien uur per dag en dat elf jaar lang. Ze haalt haar schouders op. “Ik ben niet snel bang en hou ervan te bluffen, dus ik houd mezelf wel bezig.” En dat doet ze. Om nog wat meer bij te verdienen in de zomer, naait ze na haar dienst ook nog groentezakjes in elkaar voor iemand die ze gebruikt in de landbouw. “Zo houden we het hier draaiende.”