Kat Mea (30)

gepubliceerd 06-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
Phnom-Penh, Cambodja - Kat Mea staart recht in de camera, haar blik strak en sterk. “Iedereen ziet dat sterke gezicht. En dat klopt wel met hoe ik ben, want ik ben niet snel bang te krijgen”. Ze komt dan ook op voor vrouwen die alles verliezen, hun baan, hun inkomen en hun zekerheid. “Mijn sterke persoonlijkheid kan ik dan inzetten om met het management te onderhandelen, zodat ze zien dat we samen voor elkaar opkomen.”
Kat Mea (30)

© Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Een sterke vakbondsleidster

Kat Mea (30) slaat met behulp van een machine de hele dag knopen in broeken. “Maar ik kan alles, dus het ligt er maar net aan wat ze me vragen te doen die week.” Naast haar werk is ze vakbondsleidster in de fabriek. “In 2002 werd ik lid van de vakbond en ik begon direct iedereen over te halen om ook lid te worden. Zo werd ik al gauw vakbondscoördinator in de fabriek.” In 2006 vroeg de vakbond of ze vakbondsleidster wilde worden, een functie met nog meer verantwoordelijkheid. “Ik ben het aanspreekpunt voor de vrouwen. Als zij een probleem hebben kaarten ze dat bij mij aan. Ik geef hun klacht eerst door aan de assistent-manager. Als die geen actie onderneemt, speel ik het via een brief door naar de manager. Zet dat ook geen zoden aan de dijk, dan schakel ik de vakbond in.”

En met succes. “We hebben flink moeten doorzetten om verlofregelingen ingevoerd te krijgen. Iemand die zwanger is, kreeg eerst gewoon niet betaald en als je ziek werd, kon je die dag fluiten naar je geld. Vrouwen die het werk niet binnen de tijd afkregen, kregen ook hun geld niet. Samen met de vakbond hebben we ons hard gemaakt voor dit soort regelingen.”

Het eerste wat Kat deed toen ze voor de vakbond aan de slag ging was de vrouwen voorlichten. “Als een vrouw verhaal komt halen, zegt het management in eerste instantie dat het een persoonlijk probleem is. Het is dus belangrijk dat het lage loon gezien wordt als een collectief probleem, met een collectieve oplossing, wat de fabriekseigenaar op kan lossen.”

KatADS
Kat wilde ook erg graag poseren in haar sjieke kleding. © Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Het maakt haar niet bepaald geliefd bij het management. “Ik hoor wel van meer mensen dat ik een sterke persoonlijkheid heb, en dat is toch ook prima? Ik ben niet snel bang te krijgen en als ik iets wil bereiken ga ik er samen met de andere vrouwen voor. Mij krijg je niet gek.”

“Als ik oog in oog zou staan met de eigenaar van een Nederlands merk zou ik zeggen dat ik ze de fabriekseigenaar een eerlijke prijs moeten betalen, zodat die ons een leefbaar loon kan betalen. Merken kunnen onderdeel zijn van de oplossing in plaats van de motor achter onze omstandigheden.”

Kat is erg trots dat haar verhaal hier in Nederland onder de aandacht komt. “Zo kan ik een voorbeeld zijn voor het verhaal van alle vrouwen die net als ik lange dagen maken en een schijntje verdienen. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen het gaan zien.”