Kun Hon (23)

gepubliceerd 06-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
Phnom-Penh, Cambodja - "Ik kan me wel eens kwaad maken als ik denk aan de eigenaren van de bedrijven waar ik kleding voor maak. Terwijl zij in een kantoor zitten, staan wij hier te sloven. En zij krijgen het geld natuurlijk, dat is het pijnlijke. Het liefst zou ik voor mezelf opkomen zodat we allemaal een leefbaar loon krijgen in de fabriek, maar ik durf niet lid van de vakbond te worden. De laatste paar jaar heb ik geen zekerheid gekregen: het enige wat ik krijg zijn tweemaandelijkse contracten. Reken maar uit, dat zijn er nog wat in een paar jaar tijd. Zo wordt je effectief de mond gesnoerd.”
Kun Hon (23)

© Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Sloven voor wat zekerheid

Aan het einde van de rit, als alle kledingstukken genaaid geknipt en gepakt zijn, checkt Kun Hon (23) of de order compleet is. Ze zet een stempel op het formulier en schiet er een prijskaartje aan. Dan gaan de dozen naar de opslag. In de dozen die ze langs ziet komen zitten broeken, T-shirts en andere kledingstukken. Twee jaar geleden was het baantje in de fabriek het eerste wat ze kon krijgen nadat ze terugkwam uit Maleisië, waar ze als huishoudster werkte. “Mijn zus zei dat ik dit baantje kon proberen. Mijn baantje in Maleisië was eigenlijk beter dan dit, maar ik had zo’n heimwee naar mijn familie. Dus toen mijn contract eindigde ben ik terug gegaan naar huis.”

Nu woont ze met haar ouders, drie broers en zes zussen in Phnom Penh. Kun heeft zelf geen kinderen dus brengt ze een groot deel van het gezinsinkomen bijeen. “Mijn baan zorgt voor een enigszins vast inkomen, dat heb ik wel nodig. Als mijn baan op de tocht komt, moet ik op zoek naar wat anders. Dat inkomen is mijn zekerheid.”

KunADS
Kun tijdens de fotoshoot op straat in Phnom Penh.

Kun leerde Engels tijdens haar verblijf in het buitenland. Hierdoor heeft ze andere ambities dan haar huidige baantje: “Het liefst zou ik vertaler worden en toeristen rondleiden bij de tempels van Angkor Wat in het noorden van Cambodja. Heel wat anders dan stempelen."