Mim Salma Akter (23)

gepubliceerd 06-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
Dhaka, Bangladesh - “Als ik kon kiezen zou ik graag iemand zijn die andere mensen helpt, een dokter bijvoorbeeld”, vertelt Salma. “Maar tot die tijd moet ik het hier zien te rooien”. Sinds een jaar of vijf werkt ze in een kledingfabriek. “Ik zou liever iets anders doen, iets waarbij ik daglicht zie” Ze kan ook andere klusjes doen, maar nu naait ze ritsen aan kleding. “Ik doe er er ongeveer 400 per dag”. Haar basissalaris is 46 euro per maand. Met overuren haalt ze weleens 66 euro. “Maar als de druk hoog is en er moet een levering af zijn werk is soms wel 10 of 11 uur op een dag”. Ze vind de kleding die ze maakt erg mooi “Ja natuurlijk, Ik zou de kleren die ik maak wel willen dragen” lacht ze “maar dat zou ik nooit kunnen betalen!”
Mim Salma Akter (23)

© Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Dokter in daglicht

Haar favoriete kleding is de Lengha, een rijk bewerkte lange rok met een blouse. “Maar die zijn alleen voor belangrijke feesten en speciale gelegenheden. Normaal gesproken draag ik Salwar Kameez (de dagelijkse kleding in India, Pakistan en Bangladesh: een lang shirt tot de knie met een wijde broek), die koop ik op de markt, daar is het goed en goedkoop.“

Salma is lid van een vakbond. Het werk in de fabriek is niet leuk, maar ze kan zich nu inzetten om misstanden door te geven. “Als er wat gebeurt in de fabriek, dan informeer ik de vakbond”. En er is vaak wat aan de hand: te veel overuren, geen ziekteverlof, scheldpartijen. “Hoe meer mensen, hoe meer hulp, het maakt het leven gemakkelijker, mijn stem is er maar eentje in de fabriek”. Uiteindelijk is alles terug te voeren op geld. “Ik zou willen dat ik genoeg geld had om de huur te betalen en goed eten, zodat ik ook voor mijn ouders kan zorgen, maar genoeg geld blijft tot nu toe een droom”.

MimADS
Mim schiet in de lach als haar wordt gevraagd of ze de kleding die ze maakt zou willen dragen. © Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

“Laatst was er een brand in de opslag van de fabriek waar ik werk. Niemand raakte gewond maar veel spullen raakten zwaar beschadigd. Als ik vrij ben praat ik daar veel over met mijn beste vriendinnen Nasima en Chameli die op dezelfde verdieping werken als ik. De brand had ook ons kunnen verbranden in plaats van die spullen. We hebben geluk gehad.”