Nurun Nahar (40)

gepubliceerd 06-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
Dhaka, Bangladesh - Nurun Nahar is geboren en getogen in het oude gedeelte van Dhaka. Sinds 1989 werkt ze in de kledingfabriek. “Ik begon als hulpje, de laagste functie in de fabriek met het bijbehorende lage salaris. Tegenwoordig werk ik achter de naaimachine in een fabriek die voor Europese merken kleding maakt. Welke merken? Dat weet ik niet precies.” Er gaan vooral veel spijkerbroeken door haar handen, maar er komen ook jassen en rokjes voorbij.

Van naaihulpje naar vakbondsleidster

Naast haar werk in de fabriek is ze als vicepresident actief voor de grootste vakbond van Bangladesh. De bij National Garment Workers' Federation (NGWF) is 30 jaar geleden opgericht en is met 27.000 leden en 7 afdelingen in het hele land de grootste kledingvakbond in Bangladesh. Vrouwen als Nurun vormen de kern van de vakbond, van de leiding is het merendeel vrouw (18 van de 30 vakbondsleiders).

“Ik kwam in contact met de vakbond na onrust op de fabriek waar ik werkte. We hadden ons salaris niet ontvangen en als protest organiseerden we een sit-in. We zaten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat voor de fabriek.” Iemand van het management kwam polshoogte nemen bij de groep en vroeg wie de leiding had. “Ik snap niet wat je bedoelt met 'wie heeft de leiding', maar hoe dan ook wil ik weten wie hier de baas is in de fabriek en wanneer we ons salaris krijgen!” zei Nurun. Sindsdien werkt ze bij de NGWF en de fabriek, zodat ze dicht staat bij de mensen voor wiens rechten ze opkomt.

Nadat eerst haar moeder en vervolgens haar zus overleden is ze altijd in de weer voor de vakbond. “De vakbond is nu mijn leven, ik praat veel over arbeidsrechten. Ik organiseer bijeenkomsten en breng arbeiders in contact met de vakbond. Ik vertel jonge vrouwen wat hun rechten zijn en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen in de fabriek. Ik kan ze geen geld geven, ik kan ze alleen informatie geven.”

NurunADS
Nurun is een echte krachtige vakbondsvrouw! © Marieke van der Velden / Hollandse Hoogte (i.o.v. Schone Kleren Campagne) 2013-2014

Niet alleen in de fabriek komt ze op voor vrouwen. Ze kan het niet laten om in te grijpen bij onrecht. “Ik zag laatst een stelletje ruzie maken en probeerde ertussen te komen. Ik kon er niet hoe die man zijn vrouw behandelde!”. Want Nurun vindt het fijn om met vrouwen te werken: “Vrouwen hebben vaker en op andere manieren dan mannen te maken met misbruik, dus we begrijpen elkaar beter”.

“20 jaar geleden waren er weinig vrouwen die durven op te staan en te zeggen: genoeg is genoeg! Nu ben ik een voorbeeld dat het mogelijk is om voor jezelf op te komen. Hoewel niet alle vrouwen tegen het fabrieksmanagement durven in te gaan, plant ik wel een zaadje in hun hoofd.” Nurun is het gezicht van de vakbond geworden. “Ik heb nu rust. Ik help mijn collega's zich te organiseren, ik zie hen voor zichzelf opkomen”. Ze is erbij als er weer een klein stapje wordt gezet richting verbeteringen. “Al mijn ervaring is opgeslagen in mijn hart. Ik groeide van vakbondslid naar gezondheidssecretaris, naar penningmeester naar vicepresident. Ik heb zo veel sit-ins, stakingen en leermomenten gezien!”. Nurun heeft grootse plannen. “Uiteindelijk wordt ik president van de vakbond, let maar op! Ik ga naar de top!”.