Moedige vrouwen in beeld

gepubliceerd 13-03-2014 16:40, Laatste wijziging: 21-08-2014 13:35
In december 2013 reisde ik in opdracht van Schone Kleren Campagne naar Bangladesh en Cambodja. We ontmoetten daar 8 vrouwen die werkzaam zijn in de kledingindustrie. De een was wat verlegen, de andere juist heel extravert, maar iedereen vond het erg leuk om gefotografeerd te worden. Naast het fotograferen hadden we ook veel gesprekken (via een tolk natuurlijk).
Moedige vrouwen in beeld

Marieke van der Velden aan het werk in Cambodja

Verslag van de reis naar Cambodja en Bangladesh door fotograaf Marieke van der Velden.

Deze vrouwen willen niet dat je geen kleren meer koopt, dan zouden ze geen werk meer hebben. Hun werk (inkomsten) is erg belangrijk voor hun levensonderhoud en hun kinderen. Maar hun advies is dat je dat doet bij bedrijven die goede arbeidsvoorwaarden hanteren.

Ik kijk zelf terug op bijzondere ontmoetingen. Bijvoorbeeld Kat, een superstoere vrouw die haar mannetje staat als vakbondscoördinator. Ik fotografeerde haar in een stoer blauw shirt, maar de volgende dag wilde ze nog een keer op de foto in haar zelfgemaakte rode jurkje. De stoere vakbondscoördinator transformeerde tot een sjieke dame en poseerde als een model. Ik zag het meisje in haar.  

Ik zou alle vrouwen willen bedanken dat we welkom waren in hun huis en bij hun families. En wil zeggen dat ik ze moedig vind om herkenbaar in beeld te komen voor deze goede zaak. Dat ze niet bang zijn voor eventuele consequenties. Ik weet niet of ik ook zoveel moed zou hebben. Zij zijn de voorlopers! Daarom zijn deze vrouwen ook een voorbeeld voor ons Nederlandse vrouwen!

Bekijk Who Runs the World? Girls! ook op de site van Marieke van der Velden.