Versace

gepubliceerd 09-06-2014 21:20, Laatste wijziging: 28-08-2014 15:10
Merken: Versace
Versace

Versace logo

Mail je merk via het contactformulier

Of tweet je merk

@Versace volgens #checkjemerk @schonekleren vinden jullie leefbaar loon voor kledingarbeiders niet belangrijk. Hoe zit dat? bit.ly/1AXg8Um

Ons oordeel over Versace

Zwart: geen verantwoordelijkheid, bedrijven die vrijwel niets doen om ervoor te zorgen dat werknemers een leefbaar loon krijgen.
Lees het hele bedrijfsprofiel in ons rapport 'Loon naar werken?'

Versace

Merken: Versace

Standpunt van Versace over een leefbaar loon

Versace leeft alle arbeidswetten na volgens de Versace Ethic Code.”

Nergens in deze ethische code verwijst Versace naar een leefbaar loon.

Wat wij vinden

Volgens Versace produceert het bedrijf 82 procent van zijn producten in Italië, 7 procent in andere Europese landen en slechts 2 procent in Azië. Wij beschouwen Italië op het gebied van arbeidersrechten echter niet als een land met een laag risico. Het bedrijf heeft weinig bewijs geleverd dat toont dat het zich inzet voor de rechten van de arbeiders die zijn producten maken. Daar is meer voor nodig dan alleen een gedragscode op papier.

Benchmarks voor leefbare lonen?

Nee.

Empowerment van arbeiders

Versace zegt: “Zowel in de ethische code als in de raamovereenkomst voor leveranciers is opgenomen dat iedereen die op welke manier dan ook een relatie onderhoudt met Versace, alle ethische waarden van Versace moet naleven. Daarbij gaat het nadrukkelijk ook om het naleven van de wetten en regels die gelden in de landen waar Versace actief is, inclusief de arbeidswetten.”

Betrokkenheid en praktijken

Versace hanteert geen zichtbaar controlemechanisme voor het waarborgen van de naleving van de rechten van arbeiders in zijn toeleveringsketen. Er zijn geen voordelen voor inkopers die zakendoen met leveranciers met betere lonen of betere werkomstandigheden, en het bedrijf heeft geen beleid voor het beperken van kortlopende contracten of het gebruik van onderleveranciers.

Volgens Versace krijgen de arbeiders in de vier Chinese en Indiase fabrieken van zijn leveranciers het AFW (Asia Floor Wage) betaald.

Samenwerking

Versace werkt niet samen met multi-stakeholderinitiatieven en vakbonden in Italië of in andere landen.

Strategie

Geen.

Productieoverzicht

Aantal leveranciers: 167 directe leveranciers.

Voornaamste productielanden: Italië (82%), overige Europese landen (7%), India (1%), China (2%) .

Versace publiceert geen volledige, openbare lijst met namen en adressen van leveranciersfabrieken.

Onze opmerkingen

Hoewel de productie van Versace grotendeels in Italië plaatsvindt, vertoont Versace een ontstellend gebrek aan betrokkenheid bij de naleving van de rechten van de arbeiders die de producten maken. Omdat Versace in Italië in aanzienlijke mate gebruik maakt van de informele sector en arbeidsmigranten, moet het bedrijf zijn productie zorgvuldig bewaken als het zeker wil weten dat de lonen van de arbeiders hoog genoeg zijn om te voorzien in hun basisbehoeften en dat hun rechten zijn gewaarborgd. Er is weinig bewijs dat Versace de productie inderdaad op die manier bewaakt. Herhaaldelijk is gebleken dat de gezondheid en veiligheid in Italiaanse fabrieken te wensen overlaat. Zo was er in december 2013 een brand in de fabriek van een onderaannemer in Prato, waarbij zeven Chinese gastarbeiders om het leven kwamen. Volgens de vakbonden komen de gezondheids- en veiligheidsproblemen die de oorzaak waren van de ramp, vaker voor in deze regio, waar ook Versace fabrieken heeft. Er moet meer worden ondernomen om de rechten te waarborgen. Het is niet voldoende om een ethische code op te stellen en te hopen dat de fabrieken zich aan de wet houden.