Protest van Play Fair bij Internationaal Olympisch Comité in Lausanne

gepubliceerd 09-06-2008 23:00, Laatste wijziging: 18-02-2014 16:43

ImageVakbonden en actiegroepen van Play Fair demonstreren dinsdag 10 juni bij het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne, Zwitserland.

Met een twee meter hoge alternatieve mascotte protesteren ze tegen het uitblijven van maatregelen om werknemers te beschermen bij de productie van Olympisch materiaal.


Vorig jaar juni nog bleken bij het maken van producten met het Olympisch logo in China veel misstanden voor te komen, zoals extreem overwerk, onveilige omstandigheden, onderbetaling en verbod op vakbonden.

Al sinds 2003 proberen vakbonden en actiegroepen met het IOC in gesprek te komen over de voorwaarden waaronder de producten worden gemaakt. Dinsdag bieden ze in Lausanne duizenden handtekeningen aan uit de hele wereld.

FNV-vertegenwoordiger in Lausanne is Andriëtte Nommensen van FNV Mondiaal. Nommensen: "Net als elk ander bekend merk zal ook het Olympisch Comité verantwoordelijkheid moeten nemen voor alles wat onder zijn naam gebeurt. Als ze dat niet doen, dan worden de vijf bekende ringen symbool voor het miskennen van de basisrechten van werknemers."

De actievoerders gaan ook nog langs het Olympisch Museum in Lausanne. Daar bieden ze extra museumstukken aan over de slechte behandeling van werknemers die de Olympische producten maken.