Vrouwen worden driedubbel getroffen

gepubliceerd 01-06-2009 06:50, Laatste wijziging: 18-02-2014 16:42
De grote druk op fabrieken om snel en goedkoop te produceren leidt tot slechte lonen en beroerde arbeidsomstandigheden, onderdrukking van vakbonden en een gebrek aan arbeidszekerheid. Maar deze gevolgen zijn niet voor elke arbeider hetzelfde: vrouwen worden het hardst getroffen.

De overgrote meerderheid van kledingarbeiders – ongeveer 80 % - is vrouw. Dit is geen toeval, maar het gevolg van discriminatie. Vrouwelijke arbeiders zijn oververtegenwoordigd in de slechter betaalde banen, en van de mensen met een “mindere” baan is voor vrouwen de kans groter op een veel te laag loon of gedwongen overwerk, omdat ze zwakker staan in de samenleving. Die schendingen hakken er nog eens extra in, omdat ze na het werk ook nog voor de hele familie moeten zorgen - als ze hun baan bij zwangerschap al mogen houden. Een positie die ervoor zorgt dat de vrouwen geen andere keuze hebben dan elke vorm van arbeid te accepteren – onder welke omstandigheden dan ook.

De verantwoordelijkheden van vrouwen op het gebied van werk, opvoeding en huishouden maken het moeilijker een andere baan te zoeken, actie te ondernemen om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, of te praten over het onrecht dat ze wordt aangedaan. Culturele en economische beperkingen veroorzaken obstakels voor vrouwen om voor zichzelf op te komen en bijvoorbeeld lid te worden van een vakbond. Tijdens ons onderzoek kwamen we regelmatig gevallen tegen van discriminatie van vrouwen, vooral in Bangladesh: vrouwelijke arbeiders die minder verdienden dan mannelijke, en een kleinere kans op promotie hadden. Bovendien waren mishandelingen en vaak seksueel getinte beledigingen er aan de orde van de dag.

“Ze gebruiken woorden die ik niet durf te herhalen. Ik voel me er dan zo vies door dat ik er niet meer wil werken.” – Vrouwelijke arbeider in een fabriek in Bangladesh die levert aan Walmart, Carrefour en Lidl.

In deze tijd van economische crisis, waarin de broekriem wordt aangehaald en families over de hele wereld worstelen om rond te komen, zijn het nog steeds de miljoenen vrouwelijke arbeiders in kledingfabrieken wereldwijd die opdraaien voor de winsten van stuntsupermarkten.

Lees meer: 3. Dit willen we dat de stuntsupers doen