Teken nu voor de vrijlating van Somyot

gepubliceerd 06-06-2011 21:00, Laatste wijziging: 14-09-2012 13:05
Somyot Pruksakaemsuk (Thailand), een goede vriend en partner van de Schone Kleren Campagne, zit sinds 30 april 2011 vast op beschuldiging van majesteitsschennis, een beschuldiging die vaak wordt gebruikt om mensenrechtenactivisten de mond te snoeren. Somyot, journalist en mensenrechtenactivist, werkte eerder met ons aan verschillende urgent appeals en campagnes.

Volgens de beschuldiging publiceerde hij voor het tijdschrift Voices of Taksin twee artikelen die de wet op majesteitsschennis schonden. Twee dagen voor zijn arrestatie maakte hij een petitie publiek om majesteitsschennis uit het Thaise strafrecht te krijgen. Het lijkt er op dat dit zijn arrestatie versnelde. Volgens artikel 112 van de Thaise strafwet staat in Thailand een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar op majesteitsschennis.

Er lopen twee aanklachten tegen Somyot. Daarmee hangt hem 30 jaar boven het hoofd. De VN heeft tijdens de Universal Periodic Review van de mensenrechtenraad in Genève in oktober 2011 zich uitgesproken voor een hervorming van het Thaise artikel 112. VN-rapporteur Frank la Rue: “Het artikel is vaag en te breed, en de harde straffen zijn noch nodig, noch proportioneel om de monarchie of de nationale veiligheid te beschermen.” Ook de Nederlandse regering heeft op wijziging van het artikel aangedrongen, omdat het nu de vrijheid van meningsuiting bedreigt.

Tussen 18 april en 4 mei werden de laatste hoorzittingen van Somyot's proces gehouden. Een afgevaardigde van de Schone Kleren Campagne was daar drie dagen bij. "Het is duidelijk dat de aanklacht slechts op meningen van de aanklager en diens getuigen is gebaseerd. Niet op feiten. Ze vinden dat de twee artikelen betrekking hebben op de koning en beledigend zijn." De koning wordt overigens niet genoemd in beide artikelen.

Somyot heeft meerdere keren verzocht om op borgtocht vrijgelaten te worden, een recht dat in de grondwet en in de International Convenant on Civil and Political Rights van de VN is vastgelegd. In mei van dit jaar werd zijn verzoek voor de tiende keer afgewezen, waarschijnlijk omdat hij weigert schuld te bekennen. Hij vertelde onze SKC-vertegenwoordigster: "Ik doe het niet voor mezelf, maar voor het hele Thaise volk en de samenleving. Hopelijk leidt dit tot verandering." De uitspraak wordt verwacht rond 19 september.

Intussen zit Somyot al bijna anderhalf jaar gevangen zonder veroordeeld te zijn. De Schone Kleren Campagne blijft samen met andere organisaties campagne voeren voor de vrijlating van Somyot. Ook vanuit de EU en de VN wordt druk op de Thaise regering uitgeoefend om Artikel 112 te wijzigen en het recht op vrijheid van meningsuiting en andere, in internationale verdragen vastgelegde, fundamentele vrijheden, te respecteren.

Teken nu voor zijn vrijlating: