Arbeidsomstandigheden
En toch horen we over de hele wereld steeds weer verhalen over extreem lange werkdagen, gedwongen overwerk, ontbrekende arbeidszekerheid, hongerlonen, schendingen van vakbondsrechten, ongezond werk, uitputting, seksuele intimidatie en stress. Wereldwijd werken zo’n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waaronder 40 miljoen vrouwen (85%).
De realiteit is dat het leven in een kledingfabriek helemaal niet overeenkomt met de arbeidersrechten zoals die in de wet vastgelegd zijn, of de ethische normen die kledingmerken en winkels in hun gedragscodes zeggen toe te passen.
Lonen en werktijden
“We moeten veel overwerken. Ook op zondagen worden we opgeroepen om te werken. Desondanks zien we al dit overwerk niet terug op onze salarisstrook. Hier staat per maand slechts 1 of 2 uur extra uur op vermeld” – Indiase kledingarbeidster. // Meer informatie.
Gezondheid en veiligheid
De meeste gezondheidsproblemen waar kledingarbeiders mee kampen zijn het gevolg van de extreem lange werkdagen die ze maken. Samen met een beroerd ingerichte werkplek leiden de lange dagen en genadeloze druk om de productietargets te halen tot vermoeidheid van het lichaam en de ogen. En tot slopende RSI-blessures: 47% van de arbeiders heeft klachten die tot RSI kunnen leiden. // Meer informatie.
Vakbonden
“Er was altijd een probleem: we kregen niet genoeg voor onze overuren. Maar nu we een vakbond hebben is het goed. We kunnen nu geld naar onze ouders sturen. Dit helpt onze families.”- kledingarbeider in Indonesië // Meer informatie.
Informele arbeiders
Een steeds kleinere groep bedrijven krijgen de opdrachten om kleding te produceren. Zij verdelen de opdrachten weer onder een veel grotere groep leveranciers, die op hun beurt het werk uitbesteden aan een groot netwerk van onderaannemers. Veel van deze onderaannemers opereren in de zogenaamde informele economie. Naar schatting werkt een kwart van de wereldsberoepsbevolking als informele arbeider. // Meer informatie.
Thuiswerkers
Thuiswerkers werken vanuit hun eigen huis of kleine, informele werkplaatsen in plaats van in een fabriek of andere meer formele werkplekken. Thuiswerkers over de hele wereld werken meestal op projectbasis en tegen stukloon aan een uitgebreid assortiment producten, van traditioneel handwerk tot industriële goederen – waaronder kleren voor multinationals. //Meer informatie.
Vrouwen
85% van circa 47 miljoen mensen die onze kleding maken is vrouw. Ook in de Nederlandse kledingwinkels is 85% van de werknemers vrouw. Zelfs op ondernemersgebied maken vrouwen de dienst uit in de modebranche: bijna 66% is vrouw, in de totale Nederlandse detailhandel is dat 42%. Maar de vrouwen die ervoor zorgen dat wij dag in dag uit in fijne kleren kunnen lopen, verdienen daar nog steeds veel te weinig voor. // Meer informatie.