Gezondheid en veiligheid

gepubliceerd 12-05-2009 12:00, Laatste wijziging: 22-08-2012 12:26
De meeste gezondheidsproblemen waar kledingarbeiders mee kampen zijn het gevolg van de extreem lange werkdagen die ze maken. Samen met een beroerd ingerichte werkplek leiden de lange dagen en genadeloze druk om de productietargets te halen tot vermoeidheid van het lichaam en de ogen. En tot slopende RSI-blessures: 47% van de arbeiders heeft klachten die tot RSI kunnen leiden.

De klachten worden vaak niet gediagnosticeerd en behandeld en materialen en taken worden niet aangepast om zo blessures te voorkomen. De managers negeren klachten over pijn en ongemak en ontslaan arbeiders die het tempo van productie niet meer bij kunnen houden of omdat ze vrij nemen om naar een dokter te gaan of van een blessure of ziekte te herstellen.

Een arbeider uit Bangladesh (onderzoek 2009) vertelde dat ze twee maanden ziek doorwerkte voordat ze een dag miste om een dokter te bezoeken. Haar manager hield vervolgens twee daglonen op haar salaris in. Ook verloor ze haar volledige aanwezigheidsbonus. Toen ze terugkwam hoorde ze dat ze acht extra onbetaalde uren moest werken om weer op schema te raken. Alles bij elkaar moest ze door haar ziekte elf dagen salaris inleveren.

In veel fabrieken krijgen de arbeiders geen schoon drinkwater en mogen ze niet naar de wc. Door branden in kledingfabrieken zijn er in Bangladesh sinds 2000 ten minste 339 arbeiders omgekomen en nog veel meer gewond geraakt. De meeste stierven in het gedrang van wanhopige arbeiders die naar een enige uitgang renden. Het is niet ogewoon dat nooduitgangen geblokkerd zijn.

Al sinds de zomer 2011 vallen er in Cambodja massaal kledingarbeiders flauw. Een combinatie van onder andere slechte ventilatie, het werken met chemicalieen, hongerlonen, ondervoeding, een lage bloedsuiker en uitputting zijn hier debet aan.