Vakbonden

gepubliceerd 12-05-2009 12:05, Laatste wijziging: 22-08-2012 12:31
“Er was altijd een probleem: we kregen niet genoeg voor onze overuren. Maar nu [we een vakbond hebben] is het goed. We kunnen nu geld naar onze ouders sturen. Dit helpt onze families.”- kledingarbeider in Indonesië

Vakbonden kunnen gemarginaliseerde en uitgebuite mensen een stem geven, en arbeiders een reële kans bieden hun situatie te verbeteren. Toch is maar een klein percentage van de kledingarbeiders bij een vakbond aangesloten. Het wordt de arbeiders vaak onmogelijk gemaakt om lid te worden van een vakbond. Arbeiders over de hele wereld vechten voor hun recht zich te organiseren, met steun van bestaande vakbonden, arbeidsrechtorganisaties en actievoerders. Managers proberen vaak de vakbonden op te breken.


Overheden bemoeilijken soms verder het oprichten en lid worden van een vakbond; ze willen arbeiders minder rechten geven om zo buitenlandse investeerders aan te trekken. Hoewel de vrijheid van associatie en het recht op collectieve onderhandelingen in veel landen beschermd zijn in de grondwet, staan een aantal overheden werkgevers toe deze te negeren. Inkopers gaan juist naar landen als China en Indonesië omdat overheden in deze landen bereid zijn de oprichting van echte, onafhankelijke vakbonden tegen te werken.