Duurzaam consumeren

gepubliceerd 12-05-2009 12:55, Laatste wijziging: 06-12-2012 15:17
Arbeidersrechten, vliegtuig kilometers, slow fashion, biologisch. Het stempel ‘ethisch’ wordt voor veel uiteenlopende zaken gebruikt en kan betrekking hebben op de gevolgen van een product voor mens, dier of milieu.

Duurzame initiatieven en merken

Er zijn verschillende initiatieven ontstaan die tegemoetkomen aan de groeiende consumentenvraag naar ethische producten en diensten, waaronder het multi stakeholder initiatief Fair Wear Foundation en consumentenlabel Made-By. Er bestaan grote verschillen tussen deze initiatieven. Sommige merken maken ethische kleding omdat ze sterk geloven dat dit belangrijk is. Andere presenteren zichzelf alleen als ‘ethisch’ om een graantje mee te pikken van de groeiende ethische markt. Sommige bedrijven kijken naar hun hele bedrijfsvoering en proberen de volledige industrie te veranderen door van de ethische optie de regel in plaats van de uitzondering te maken; andere richten zich meer op een nichemarkt – zoals de kleine ‘alternatieve merken’ of sommige grote kledingwinkels die bijvoorbeeld maar een of twee collecties met biologisch katoen hebben.

‘Ethiek’ heeft betrekking op erg uiteenlopende kwesties, en producten die zich richten op een bepaald thema kunnen een andere belangrijke vraag volledig over het hoofd hebben gezien: wie hebben deze gerecyclede sportschoenen gemaakt en kregen de makers een leefbaar loon? Informeer jezelf goed over de daden achter de woorden, en bepaal je eigen mening over hoe ethisch een bedrijf werkelijk is.

Meer informatie over de ethische of alternatieve industrie kun je vinden bij onze veelgestelde vragen

Fairtrade en biologisch
De belangrijkste sociale en milieukeurmerken zijn biologisch en fairtrade katoen. Het biologische keurmerk houdt zich vooral bezig met de landbouwmethodes die gebruikt worden om katoen te telen, terwijl het fairtrade keurmerk (dat in Nederland ook wel de naam Max Havelaar heeft) focust op de handelsrelatie tussen inkopers en katoenboeren.

Om echte duurzame verbeteringen in de kledingindustrie tot stand te brengen zijn zowel eerlijkere handelsverhoudingen tussen katoeninkopers  en -boeren, als een versterking van de positie van kledingarbeiders noodzakelijk. De Schone Kleren Campagne en fairtrade organisaties zijn daarom aanvullend. Een organisatie als Max Havelaar houdt zich bezig met de katoenproductie, de SKC met de daaropvolgende kledingproductie.

Biologische en fairtrade katoen heeft een hoop goeds gebracht voor de veel katoenboeren. Maar dat er biologische of fairtrade katoen is gebruikt voor een kledingstuk, betekent niet dat de arbeidsomstamdigheden van de vrouwen die de kleding in elkaar hebben genaaid in orde zijn. Wel moet elke fabriek die met fairtrade gecertificeerde katoen werkt aantonen dat hij zich voldoende inspant voor de realisatie van een breed pakket internationale arbeidsnormen. Bij voorkeur via bestaande initiatieven als de Fair Wear Foundation, maar dat is niet verplicht.

Zie voor het verschil tussen fairtrade en de SKC ook de betreffende Veelgestelde vraag.