Een complete aanpak

gepubliceerd 16-05-2009 13:25, Laatste wijziging: 23-08-2012 14:27
Kledingbedrijven kunnen vier stappen zetten om ervoor te zorgen dat hun kleding wordt gemaakt onder eerlijke omstandigheden. Dat is vastgelegd in het document 'Gedragscodes: een complete aanpak'.

De Schone Kleren Campagne vraagt ten eerste bedrijven een gedragscode (1) aan te nemen die alle belangrijke internationale arbeidsnormen bevat en voor iedereen beschikbaar is.

De vervolgstap gaat het om het controleren en verbeteren van arbeidsomstandigheden (2) door het invoeren van deze code:

  • betrouwbare controles in de fabrieken
  • dubbelcheck (verificatie) of de praktijk van de kledingarbeiders en hun organisaties echt verbeterd is
  • een goede manier waarop kledingarbeiders klachten kunnen melden
  • het aansluiten van de gedragscode op de manier waarop er wordt ingekocht

De derde stap is het betrekken van de verschillende belanghebbenden (3), iedereen die door de activiteiten van een bedrijf beïnvloed wordt: klanten, andere bedrijven, organisaties die zich bezig houden met mensenrechten en milieu, en vakbonden. Binnen een aantal internationale organisaties kunnen alle belangrijke belanghebbenden samen aan de slag gaan. Deze organisaties worden multi-stakeholder initiatives (MSIs) genoemd. Door binnen zo’n MSI samen te werken hoeft een bedrijf niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, maar kan zij gebruik maken van het netwerk en de expertise van de andere deelnemers.

Een MSI met  wortels in Nederland is de Fair Wear Foundation (FWF). Deze organisatie is in 1999 opgericht door verschillende partijen uit de modebranche, inclusief de Schone Kleren Campagne,. De FWF verifieert of deelnemende bedrijven de gedragscode, die door elke deelnemer wordt getekend, ook echt naleven. Als er problemen zijn helpt de FWF het deelnemende bedrijf deze op te lossen. De FWF maakt het verhaal van het bedrijf geloofwaardig. Voor meer informatie over Fair Wear Foundation en de deelnemende bedrijven vind je op Fairwear.nl.

De laatste stap is een positieve, pro-actieve houding richting vakbondsvrijheid en organisatie voor kledingarbeiders van kledingfabrieken (4). Het universele recht op vakbondsvrijheid en gezamenlijk te onderhandelen is een essentiële manier voor werknemers om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Zo kunnen ze zelf in gesprek gaan en onderhandelen met het fabrieksmanagement over bijvoorbeeld loon, werktijden en een veilige werkplek.

Meer informatie vind je in het document icon Gedragscodes: Een complete aanpak