Veelgestelde vragen
Ik wil schone kleren! Welke winkels verkopen eerlijke kleding?
Dit is niet zo'n makkelijke vraag als het lijkt. We weten dat je het liefst een lijstje hebt met merken waar je wel en niet van kunt kopen. Maar we zijn geen keurmerk en weten niet alles van alle merken. En er is helaas nog geen kledingmerk dat helemaal 100 % 'schoon' is. Maar ja, we snappen ook wel dat als je kleren koopt, je dat op de beste manier wil doen. Als klant wil je schone kleren, en geen uitbuiting aan je lijf, maar daarnaast wil je natuurlijk ook kledingarbeiders steunen. Daarom hierbij een aantal tips over wat je kunt kopen en hoe je kledingarbeiders kunt steunen in de imperfecte kledingindustrie.
Wat zouden kledingmerken moeten doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren?
Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder hun kleding wordt gemaakt. Zij horen de belangrijke internationaal erkende arbeidsnormen van de International Labor Organization (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te respecteren.
Is een laag loon naar Nederlandse maatstaven niet genoeg voor een arbeider in een productieland?
De lonen in de kledingindustrie zijn extreem laag. Kledingarbeiders verdienen lang niet altijd het wettelijk minimumloon. En als ze dit wel verdienen, dan is dit bijna nooit genoeg om van te leven.
Hebben jullie een overzicht van de misstanden bij kledingmerken?
De Schone Kleren Campagne zet zich in voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de wereldwijde reguliere kledingindustrie. Wij geven geen koopadvies en publiceren ook geen overzicht van misstanden.
Zijn 'schone kleren' duurder?
' Schone kleren' zijn niet of nauwelijks duurder, omdat maar een heel klein gedeelte van de totale prijs van een kledingstuk naar loon voor de kledingarbeiders gaat.
Wat is het verschil tussen fairtrade en de Schone Kleren Campagne?
‘Fairtrade’ is een handelssysteem voor overwegend kleine producenten in ontwikkelingslanden. De fairtrade organisaties zorgen ervoor dat boeren en hun coöperaties een goede prijs krijgen voor hun waar.
Hoe zit het met kinderarbeid?
Kinderarbeid is een veelbesproken onderwerp; de meeste mensen willen niet dat hun kleding is gemaakt door kinderhandjes. Gelukkig is er steeds minder kinderarbeid in de kledingindustrie. Tegenwoordig zijn het vooral de moeders van de kinderen – vrouwen tussen de 16-35 jaar – die onder slechte omstandigheden in kledingfabrieken werken.
Willen kledingarbeiders wel dat er actie wordt gevoerd? Zij kunnen immers hun baan verliezen?
Het is voor de Schone Kleren Campagne heel belangrijk dat het de keuze van de arbeiders zelf is om in actie te komen.
Hoe vervuilend is mijn kleding eigenlijk?
Nogal, zijn we bang... Veel kleding is gemaakt van katoen, de meest vervuilende grondstof voor kleren die er bestaat.
Waar koop ik schone promotionele T-shirts?
Waar kan een maatschappelijk betrokken organisatie op letten bij de inkoop van promotionele T-shirts?