Hoe zit het met kinderarbeid?

gepubliceerd 03-06-2009 08:40, Laatste wijziging: 20-01-2017 13:17
Kinderarbeid is een veelbesproken onderwerp; de meeste mensen willen niet dat hun kleding is gemaakt door kinderhandjes. Gelukkig is er steeds minder kinderarbeid in de kledingindustrie. Tegenwoordig zijn het vooral de moeders van de kinderen – vrouwen tussen de 16-35 jaar – die onder slechte omstandigheden in kledingfabrieken werken.
Kinderen horen naar school te gaan en niet te werken. Toch werken er volgens de campagne Stop Kinderarbeid wereldwijd 168 miljoen kinderen. Kinderen werken vooral in de landbouw (59%) en dienstverlening (32%). Maar zeven procent van die kinderen (bijna 12 miljoen) werkt in de industrie – ook in de kledingindustrie. 
De meeste kleding die je hier in de winkels koopt komt uit Azië, de regio waar kinderarbeid ook het meest voorkomt. In de grote kledingfabrieken zien we steeds minder kinderarbeid, maar in kleinere werkplaatsen, ateliers en thuis zitten kinderen nog steeds achter de naaimachine. Syrische kinderen die met hun ouders naar Turkije zijn gevlucht bijvoorbeeld, of kinderen die werken in een fabriek in Bangladesh.
Kinderarbeid komt onder andere voor omdat volwassenen te weinig verdienen,en aan het werk worden gezet om het inkomen aan te vullen, of omdat er geen geld is om de kinderen naar school te sturen, waardoor de kinderen thuis aan het werk gaan. Op veel plekken in de wereld wordt het normaal gevonden dat kinderen werken, ook al is het in diezelfde landen net als in Nederland wettelijk verboden om kinderen aan het werk te zetten. 
Een deel van de oplossing is dus om volwassenen meer te laten verdienen en om ervoor te zorgen dat de volwassenen (via een vakbond) kunnen onderhandelen over hogere lonen. Het uitbetalen van een leefbaar loon en het recht op organisatie en collectieve onderhandelingen zijn dus belangrijke voorwaarden voor het effectief aanpakken van kinderarbeid. 
Kledingmerken moeten ervoor zorgen dat kinderarbeid niet voorkomt in hun productieketen. Ze hebben een zorgplicht. Schone Kleren Campagne komt niet alleen op voor kinderen in de kledingindustrie, maar voor de mensen die kleding maken in lagelonenlanden. Alle kleding hoort onder goede arbeidsomstandigheden te worden gemaakt, waarbij arbeiders de vrijheid en mogelijkheid hebben om hun eigen (mensen)rechten zeker te stellen. Arbeiders hebben recht op een goede en veilige werkplek waar hun basisrechten worden gerespecteerd inclusief een leefbaar loon en de vrijheid en mogelijkheid zich te kunnen organiseren.
Kijk ook eens op www.stopkinderarbeid.nl