Hebben jullie een overzicht van de misstanden bij kledingmerken?

gepubliceerd 03-06-2009 08:35, Laatste wijziging: 22-08-2012 13:52
De Schone Kleren Campagne zet zich in voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de wereldwijde reguliere kledingindustrie. Wij geven geen koopadvies en publiceren ook geen overzicht van misstanden.

Het is vrijwel onmogelijk om een overzicht te maken van alle misstanden wereldwijd. De kledingindustrie is een gigantische industrie, waarin ruim 47 miljoen arbeiders werken. En de keten is complex: onze kleding komt via een route van (onder-)aannemers, inkoopkantoren en importeurs uiteindelijk in de winkelschappen terecht. Dit maakt controle erg lastig.

Daarnaast zijn wij voorzichtig met overzichten van misstanden bij kledingmerken, omdat veel consumenten dat zullen gebruiken om de meest 'schone' kleren uit te kiezen. En dat is niet altijd de beste manier om dingen te veranderen. Een rekje met 'verantwoorde' kleding in de winkels waar je als bewuste consument uit kan kiezen zal geen wezenlijk verschil maken voor de kledingarbeiders. Ook een bepaald merk boycotten heeft voor hen geen zin en kan zelfs leiden tot ontslag. Kledingmerken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en verbeteringen doorvoeren.

Jij kunt helpen om dit voor elkaar te krijgen!