Waar koop ik schone promotionele T-shirts?

gepubliceerd 03-06-2009 09:00, Laatste wijziging: 22-08-2012 14:13
Waar kan een maatschappelijk betrokken organisatie op letten bij de inkoop van promotionele T-shirts?

Op basis van een brainstorm met diverse leden van het Schone Kleren Platform gaat dit factsheet op deze vraag in.

T-shirts kopen die bijdragen aan structurele verbeteringen
De Schone Kleren Campagne gaat voor goed goed: kleding die op een eerlijke manier gemaakt is. Hierbij leggen we de nadruk op de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders die de shirts in elkaar zetten. Er zijn wereldwijde verschillende initiatieven, Multi Stakeholder Initiatief (MSI) genoemd, waarbinnen kledingbedrijven samen met vakbonden en maatschappelijke organisaties werken aan eerlijke kleding. Een van de initiatieven die gezien wordt als een van de meest vooruitstrevende en aan structurele verbeteringen in de kledingketen werkt is de Fair Wear Foundation. Bedrijven die zich aansluiten bij deze organisatie nemen een gedragscode aan en laten behaalde resultaten onafhankelijk controleren door lokale teams in de kledingfabrieken. Bij Fair Wear Foundation zijn een groot aantal promotionelebedrijven deelnemer die ook fair trade en/of biologische katoenen kleding verkopen. Kijk hier welke dat zijn.

Verschillende keurmerken en standaarden vullen elkaar aan

Bij de inkoop van T-shirts kun je letten op verschillende keurmerken en standaarden die zich richtten op een aspect in de keten. Deze verschillende benaderingen zijn natuurlijk wel complementair. Het is een kwestie van wat de organisatie het belangrijkst vindt.

Het fairtrade keurmerk (dat in Nederland ook wel de naam Max Havelaar heeft) focust op een eerlijke prijs die katoenboeren voor hun katoen krijgen.
De verschillende biologische keurmerken houden zich bezig met de landbouwmethodes die gebruikt worden om katoen te telen. Bij deze teelt zijn synthetische gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest niet toegestaan.

Bij kledingmerken die gebruikmaken van biologische of fairtrade katoen is het in hun productieketens nog steeds mogelijk dat er arbeidersrechtenschendingen plaatsvinden. Wel moet elke fabriek die met fairtrade gecertificeerde katoen werkt aantonen dat hij zich voldoende inspant voor de realisatie van een breed pakket internationale arbeidsnormen. Bij voorkeur via bestaande initiatieven als de Fair Wear Foundation, maar dat is niet verplicht.

Tijd en geld
Vaak zijn de T-shirts nodig voor een event, campagne of een snelle actie en is er niet voldoende tijd om grondig op onderzoek uit te gaan of te wachten op nieuwe voorraad. Gelukkig zijn de prijzen en levertijden van bedrijven die oog hebben voor eerlijke kleding tegenwoordig net zo goed als bedrijven die zich hier niet mee bezighouden. Ditzelfde geldt voor een groot aantal drukkerijen die met oog voor mens en milieu T-shirts drukken, een aantal zijn ook Fair Wear Foundation deelnemer.

Stel altijd vragen!

Ten slotte blijft het altijd belangrijk om bij het inkopen van T-shirts te laten weten dat je het als klant belangrijk vindt dat kleding op een eerlijke manier is gemaakt. De klant is koning(in) dus hoe meer vraag een kledingbedrijf krijgt, hoe sneller ze aan de vraag zullen moeten voldoen.


Stel daarom altijd vragen over het product:

  • Wat doet het bedrijf om arbeidsomstandigheden te verbeteren, en hoe wordt er gecontroleerd of dit succesvol is
  • Kunnen de kledingarbeiders leven op basis van de prijs die voor de T-shirts wordt betaald
  • Is er informatie te vinden over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de T-shirts worden gemaakt