Ik wil schone kleren! Welke winkels verkopen eerlijke kleding?

gepubliceerd 03-06-2009 08:25, Laatste wijziging: 02-10-2017 15:10
Dit is niet zo'n makkelijke vraag als het lijkt. We weten dat je het liefst een lijstje hebt met merken waar je wel en niet van kunt kopen. Maar we zijn geen keurmerk en weten niet alles van alle merken. En er is helaas nog geen kledingmerk dat helemaal 100 % 'schoon' is. Maar ja, we snappen ook wel dat als je kleren koopt, je dat op de beste manier wil doen. Als klant wil je schone kleren, en geen uitbuiting aan je lijf, maar daarnaast wil je natuurlijk ook kledingarbeiders steunen. Daarom hierbij een aantal tips over wat je kunt kopen en hoe je kledingarbeiders kunt steunen in de imperfecte kledingindustrie.
Ik wil schone kleren! Welke winkels verkopen eerlijke kleding?

Shoppers in een Nederlandse winkelstraat

1. Wees nieuwsgierig: stel niet alleen ons, maar ook je favoriete merk vragen

Check wat jouw merk doet voor schone kleren. Je kunt daarvoor op de website van het kledingmerk kijken of hen daarnaar vragen, via e-mail, Facebook of in de winkel. 

Hier vind je een voorbeeld e-mail die je kunt sturen, en we hebben ook vragenkaarten die je aan de kassa kunt inleveren.

Deze vraag stellen is heel belangrijk! Wanneer de winkel en het kledingmerk vaak horen dat hun klanten het belangrijk vinden dat hun kleding onder goede omstandigheden geproduceerd is, dan moeten en willen zij daar iets mee. Zelfs als een winkelmedewerker het antwoord niet direct weet, heeft je vraag veel effect. Want als het maar vaak genoeg voorkomt, zal het balletje gaan rollen binnen het bedrijf. Ga alleen of samen en ga terug als het antwoord voor je moet worden uitgezocht. Laat je stem horen!

Vraag bijvoorbeeld:

  • Kunt u mij vertellen wat uw bedrijf doet om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe u controleert of dit succesvol is.

  • Hoe zorgt u ervoor dat de arbeiders in de fabrieken die uw kleding produceren zelf voor hun rechten op kunnen komen.

  • Krijgen kledingarbeiders die uw kleding maken een leefbaar loon betaald? Hoe weet u dat de arbeiders in hun levensonderhoud kunnen voorzien op basis van de prijs die u voor de kleding betaalt?

  • Waar kan ik extra informatie kan vinden over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar uw kleding wordt gemaakt?

Als je niet weet wat je met het antwoord dat je terugkrijgt aanmoet, mail ons daar dan over.

Ook op de site van onze vrienden van Rank a Brand kun je van veel merken terugvinden wat zij hun klanten vertellen over duurzaamheid en arbeidsrechten.

2. Koop van mainstream merken die al meer doen om arbeidersrechten te ondersteunen

We willen de merken die vooroplopen wat betreft het verbeteren van arbeidsomstandigheden stimuleren om dat te blijven doen. Geen enkel merk is al door en door schoon, maar sommige merken werken wel hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Welke dat zijn? Kijk eens naar deze lijst.

Hierbij is het voor de Schone Kleren Campagne belangrijk dat een kledingmerk een complete gedragscode heeft waarbij alle arbeidsrechten worden genoemd, stappen zet om deze werkelijkheid te maken (inclusief leefbaar loon), en daarbij ook eerlijk inkoopt, lokale vakbonden en organisaties betrekt bij verbeteringen en actief vrije vakbonden ondersteunt. Allemaal zaken waartoe een merk zich verplicht bij deelnemerschap aan de Fair Wear Foundation.

Hierbij geldt ook weer: stel vragen aan de kassa of via e-mail: laat weten dat klanten het belangrijk vinden dat kleding onder goede arbeidsomstandigheden wordt gemaakt!

3. Koop fair / duurzaam / ethische kleding

Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met fair trade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen. Voor deze fair fashion-merken hanteren we dezelfde criteria als bij de 'gewone' merken. Het is belangrijk dat ook deze kledingwinkels laten zien aan welke aspecten van 'duurzaam', 'fair', 'ethisch' of 'eerlijk' zij werken, juist omdat het zo'n ontzettend breed begrip is.


4. Koop vintage / tweedehands kleding

Je kunt ook vintage of tweedehands kopen. Of ruilfeestjes geven en andere manieren vinden om minder nieuwe kleding te kopen. Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is! En hoe meer plezier je van het harde werk van kledingarbeiders hebt!

Let wel op: minder kleding kopen kan positieve en negatieve gevolgen hebben.

Het kan productie afremmen en voor minder stress op de werkplek zorgen, en zo voor betere arbeidsomstandigheden.

Maar het kan ook juist baanverlies tot gevolg hebben. Terwijl wij de banen van kledingarbeiders willen verbeteren, omdat de kledingarbeidsters er afhankelijk van zijn voor hun leefomstandigheden, en helpen om ervoor te zorgen dat dit werk onder goede arbeidsomstandigheden en voor een goed loon gebeurt.

Daarbij, als tweedehands kleding niet wordt verkocht, wordt het vaak gedumpt op de markt van ontwikkelingslanden, waardoor het een oneerlijke concurrentie kan vormen voor de lokale mode-industrie.

Tot slot

We snappen dat dit een ingewikkelder antwoord is dan je zou willen. Uiteindelijk willen we ook niet dat je maar bij een handjevol merken en winkels terecht kunt, maar dat alle kleding in alle winkels gemaakt wordt met respect voor de rechten van arbeiders. Maar samen kunnen we ervoor zorgen dat de kledingindustrie verbetert!