Zijn 'schone kleren' duurder?

gepubliceerd 03-06-2009 08:35, Laatste wijziging: 22-08-2012 13:52
' Schone kleren' zijn niet of nauwelijks duurder, omdat maar een heel klein gedeelte van de totale prijs van een kledingstuk naar loon voor de kledingarbeiders gaat.

De productiekosten bedragen slechts ongeveer 2 tot 3 % van de totale kosten van een kledingstuk. Als de lonen worden verhoogd, heeft dat een minimaal effect op de totale prijs van een kledingstuk. Het is dus maar de vraag of je de kosten voor eerlijke arbeidsomstandigheden uiteindelijk terug ziet op het prijskaartje van je nieuwe broek. Ter illustratie: grote merken geven 25 keer meer geld uit aan advertenties, als aan lonen.

Je kunt er als consument nu niet gerust op zijn dat de kledingarbeiders een loon ontvangen waar ze van rond kunnen komen. En dat is vreemd, want een leefbaar loon is een universeel mensenrecht. Naast hogere lonen zijn vaak ook andere verbeteringen nodig, zoals betere ventilatie en een veiliger werkplek. Maar ook dit hoort bij fatsoenlijk ondernemen en betekent nog steeds niet dat 'schone kleren' duurder hoeven zijn.