Aanpak brand Bangladesh C&A schiet ‘fundamenteel tekort’

gepubliceerd 05-12-2012 23:00, Laatste wijziging: 06-05-2014 15:31
Persbericht - Schone Kleren Campagne brandt zee van kaarsen voor slachtoffers Tazreen

Met een zee van kaarsen op de stoep van het C&A filiaal in Amsterdam riep de Schone Kleren Campagne de kledinggigant op het matje over hun aanpak na de brand in een kledingfabriek in Bangladesh. De campagne organisatie reageerde hiermee op de maatregelen die het kledingfiliaal eerder op de dag aankondigde.

Eind november vonden 124 kledingarbeiders de dood toen de fabriek Tazreen Fashions in vlammen op ging. Het gebouw had geen nooduitgangen en velen vonden de dood nadat zij uit het raam sprongen om aan het vuur te ontsnappen. De slachtoffers naaiden kleding in elkaar voor onder andere C&A. Op het moment van de brand liet C&A 220.000 producten in de fabriek produceren.

Schone Kleren Campagne uitte forse kritiek op de maatregelen van C&A. ‘In hun reactie schiet C&A tekort op een aantal fundamentele punten,’ zegt Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne. ‘Het bedrijf gaat samenwerking met vakbonden uit de weg, biedt geen enkele compensatie en komt niet over de brug met een gedegen veiligheidsprogramma. Zonder deze structurele aanpak van de veiligheidsproblemen blijven er onnodig slachtoffers vallen.’

De fabriek Tazreen Fashions doorstond een veiligheidscontrole van C&A. ‘Hoe heeft Tazreen deze controle kunnen doorstaan terwijl er geen nooduitgang was in het negen verdiepingen tellende gebouw?’ zegt Christa de Bruin.

De Schone Kleren Campagne wil dat C&A per direct volledige compensatie betaalt voor de slachtoffers en nabestaanden en medewerking toezegt aan de Bangladesh Fire and Building Safety Program. Dit veiligheidsprogramma is opgezet door een coalitie van Bengaalse en internationale vakbonden en maatschappelijke organisaties om de veiligheid in kledingfabrieken structureel aan te pakken. ‘Vakbonden hebben een centrale rol in dit veiligheidsprogramma. Zonder inspraak van arbeiders bieden bedrijfscontroles alleen nepgaranties,’ zegt Christa de Bruin.

Navigatie