Strippende vrouwen bestormen H&M voor eerlijke kleding

gepubliceerd 23-09-2012 15:40, Laatste wijziging: 22-11-2012 10:17
Meer dan 30 vrouwen en 1 man hebben zondag 23 september voor H&M op de Dam gestript. Het initiatief komt van StoereVrouwen en Schone Kleren Campagne waarmee zij aandacht vragen voor de lage lonen in de kledingindustrie. Ondanks de positieve insteek van deze ludieke actie werd de mooie dames de deur gewezen.
Strippende vrouwen bestormen H&M voor eerlijke kleding

Schone Kleren Campagne en StoereVrouwen in actie voor een leefbaar loon

Koopleger weggestuurd

De vrouwen trokken vanmiddag om 12.00 hun kleren uit onder het motto: ‘Liever naakt dan door uitbuiting gemaakt!‘. Schaars gekleed stormden zij de H&M binnen. Vanaf de Dam vervolgde het leger vrouwen hun weg door de Kalverstraat, naar Zara en Bershka. De onaangekondigde actie ging de kledingmerken niet in de koude kleren zitten: waar H&M het koopleger toeliet, stuurde Zara hen weg en sloot Bershka de deuren. Winkelend publiek werd bij de actie betrokken, pamfletten uitgedeeld en informatie verstrekt over de noodzaak van een leefbaar loon voor arbeiders in de kledingindustrie.

H&M, Gap, Levi’s en Zara

De actie is onderdeel van een grootschalige Europese campagne op leefbaar loon waar 11 landen aan deelnemen. Deze campagne zet de spotlights op de bedrijven H&M, Gap, Levi’s en Inditex (Zara, Bershka) om zo druk uit te oefenen op de realisatie van een leefbaar loon in de kledingindustrie in Cambodja. De vier merken zijn de belangrijkste afnemers. De enorme invloed van deze internationale merken geeft hen ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat arbeiders genoeg betaald krijgen. Op dit moment houden kledingarbeiders na aftrek van vaste lasten minder dan 1 euro per dag over om van te eten en dat is ook in Cambodja alles behalve een vetpot. We roepen de merken dan ook op tot concrete actie.

Zie voor meer foto's hier en hier.


        
Navigatie