Vertel adidas 'Nothing is impossible'

gepubliceerd 05-11-2012 10:35, Laatste wijziging: 12-11-2012 10:49
Doe mee met onze wereldwijde actieweek tegen adidas! Elke dag vind je een nieuwe actie op facebook.

Organisaties over de hele wereld roepen adidas op om de Kizone arbeiders in Indonesie te betalen waar zij recht op hebben. Jij kunt meedoen!

De Kizone arbeiders strijden al ruim anderhalf jaar voor € 1,5 miljoen ontslagvergoeding nadat de fabriek PT Kizone plotseling haar deuren sloot en de eigenaar het land was uitgevlucht. De Kizone arbeiders hebben lange tijd sportartikelen voor adidas gemaakt, maar adidas weigert te betalen.

We laten ons niet afschepen met de loze gebaren die adidas tegenover de Kizone arbeiders maakt. We gaan door met onze acties totdat adidas haar verantwoordelijkheid neemt voor de arbeiders die jarenlang adidas shirts en schoenen hebben gemaakt.

Jij kan meedoen!

  1. Ga naar onze Facebook pagina en klik op 'vind ik leuk', en volg ons op Twitter.
  2. Geen Facebook of Twitter? Laat dan hier je stem horen!
  3. Deze week (5 t/m 9 november) zetten we elke dag een actie op Facebook en Twitter die je kan doen.
  4. Doe mee met de actie!
  5. Deel de actie met je vrienden en roep ze op mee te doen!

Ga naar http://www.facebook.com/adidasoriginals, laat een eigen bericht achter of copy-paste ons bericht:

Nothing is Impossible. Pay the Kizone workers the US$1.8 million severance they are owed. If you can talk the talk, you gotta walk the walk adidas!”

Hoe meer mensen meedoen, hoe beter, dus laat je bericht achter, deel met je vrienden en draag bij aan deze wereldwijde actie.

Groeiende support wereldwijd

De laatste zes maanden hebben duizenden mensen van over de hele wereld hun steun betuigd en adidas opgeroepen de ontslagvergoeding te betalen. Tot dusver weigert adidas dit en raken de ex-Kizone arbeiders dieper in de schulden.

Druk op adidas helpt

Adidas blijft haar verantwoordelijkheid ontkennen. Maar toch probeert adidas de beschuldigingen te pareren door met verschillende voorstellen te komen, zoals het aanbieden van voedselbonnen aan de arbeiders en het organiseren van een top in Geneve om te spreken over wat kan worden gedaan voor arbeiders die getroffen worden door fabriekssluitingen.

Wat adidas doet is niet genoeg

De Kizone arbeiders willen simpelweg waar ze recht op hebben.

Arbeidersvertegenwoordigers zeggen dat

“adidas' top in de Alpen is bedoeld om de aandacht af te leiden van het feit dat adidas ons nog steeds € 1,5 miljoen schuldig is dat we verdient hebben toen we adidas kleding maakten”.

De top zou pas betekenis krijgen wanneer Kizone arbeidersvertegenwoordigers kunnen meepraten, maar zij waren niet uitgenodigd. Het opzetten van een fonds om getroffen arbeiders door fabriekssluitingen te kunnen helpen, dat adidas voorstelt, kan niet in de plaats komen van het betalen van de ontslagvergoeding aan de Kizone arbeiders. Het blijft de verantwoordelijkheid van adidas om te zorgen dat de problemen worden aangepakt.

Laatste push

We zitten adidas op de hielen. Maar er is meer nodig. We gaan net zolang door tot de ex-Kizone arbeiders € 1,5 miljoen hebben gekregen.

Hopelijk is dit de laatste push om adidas zover te krijgen dat ze doet wat ze moet doen.

Doe mee!

Dank voor jullie support,

de Kizone arbeiders

Schone Kleren Campagne

 

Meer achtergrondinformatie over de Kizone zaak (in het engels)

Entis, ex-Kizone arbeider, heeft een boodschap voor adidas (Youtube filmpje, in het engels)

Navigatie