Adidas' 'humanitaire hulp' laat Kizone arbeiders links liggen
Een maand nadat activisten aan adidas een petitie met ruim 50.000 handtekeningen overhandigden, komt het sportmerk met een statement waarin zij acties aankondigt die de problemen van de Kizone arbeiders het hoofd moeten bieden. In april 2011 verloren 2.800 PT Kizone arbeiders (Indonesie) hun baan nadat de fabriek waarin zij werkten werd gesloten. De arbeiders wachten nog altijd op hun ontslagvergoeding. Adidas was voor lange tijd een afnemer van deze fabriek.
Het statement omvat een voorstel voor een top eind oktober in Genève om te discussiëren over het opzetten van een algemeen fonds voor arbeiders die getroffen worden als gevolg van fabriekssluitingen en naar hun lonen kunnen fluiten.
Het tweede voorstel dat adidas maakt is om de Kizone arbeiders 210.000 euro aan humanitaire hulp te bieden. Adidas bood de arbeiders eerder 190.000 euro in de vorm van voedselbonnen aan. De arbeiders hebben dit aanbod geweigerd; ze willen geld, geen voedselbonnen.
Adidas vindt dat zij niet verantwoordelijk is voor het hele bedrag omdat zij de fabriek al hadden verlaten op het moment dat de fabriek haar deuren sloot. Maar zoals we al eerder hebben aangegeven, de problemen waren er al op het moment dat adidas nog in de fabriek haar producten liet maken.
1,5 miljoen euro
Ofschoon we een lange termijn oplossing voor het probleem verwelkomen, helemaal omdat Adidas berucht is voor het niet uitbetalen van ontslagvergoeding aan arbeiders, het initiatief krijgt pas betekenis wanneer arbeidervertegenwoordigers direct kunnen meepraten. Het kan niet zo zijn dat het fonds dat Adidas voorstelt, in de plaats komt van het betalen van de ontslagvergoeding waar de Kizone arbeiders recht op hebben; Adidas is immers verantwoordelijkheid om arbeidsrechtenschendingen in hun productieketen aan te pakken. Belangrijker, dit lange termijn voorstel brengt geen oplossing voor de Kizone arbeiders die in directe financiële nood verkeren. Ze hebben 1,5 miljoen euro nodig, niet 210.000 euro.
Poen geen kruimels
De ex-Kizone arbeiders hebben adidas herhaaldelijk gevraagd direct met werknemervertegenwoordigers van de 2.800 arbeiders te onderhandelen en ervoor te zorgen dat zij de 1,5 miljoen krijgen. Tot dusver zijn ze daar niet in geslaagd. Om die reden beschouwen wij dit statement eerder als een slimme PR-stunt van adidas dan een oprechte poging om samen met de arbeiders een oplossing te vinden. Terwijl adidas een uitweg probeert te vinden hebben andere inkopers van de PT Kizone fabriek gezamenlijk al bijna de helft van de ontstlagvergoeding (2,6 miljoen euro) bij elkaar gebracht.
Kizone arbeiders opnieuw in actie
Nadat adidas met haar statement kwam, zijn arbeiders in Indonesie opnieuw in actie gekomen voor hun rechten. Op 1 oktober protesteerden ex-Kizone arbeiders en bondgenoten voor het hooggerechtshof gevolgd door een demonstratie voor het kantoor van adidas in Jakarta. Voor het hooggerechtshof riepen de arbeiders op voor een snelle oplossing voor het faillisement van de PT Kizone fabriek en voor een uitbetaling van het volledige bedrag aan de arbeiders. Arbeiders van andere fabrieken spraken over hun ervaringen in soortgelijke situaties en riepen op tot solidariteit.
Adidas liet duidelijk blijken niet de intentie te hebben met de Kizone arbeiders te willen spreken. Het sportmerk laat keer op keer na de arbeiders te raadplegen of zelfs te informeren. De wettige vakbondsvertegenwoordigers van de arbeiders waren niet op de hoogte gesteld van adidas' plannen om humanitaire hulp te geven en een top te organiseren. Adidas claimt de belangen van arbeiders waar ook ter wereld die de sportkleding en -schoenen maken te beschermen. In het licht van deze acties klinkt dit verre van geloofwaardig.
Lees adidas' statement hier.