Bengaalse kledingfabriek gaat in vlammen op
De Schone Kleren Campagne roept samen met Bengaalse en internationale vakbonden en NGOs internationale kledingmerken op tot onmiddellijke actie na de brand zaterdagavond 24 november in Dhaka, Bangladesh. Meer dan honderd, voornamelijk vrouwelijke, kledingarbeiders kwamen hierbij om. Vandaag brak een tweede brand uit in een kledingfabriek in Dhaka. Deze brand heeft tot nu toe acht mensen verwond en toont nogmaals de noodzaak aan van sectorbrede maatregelen om zulke tragedies in de toekomst te voorkomen. Massaal zijn mensen in Bangladesh de straat opgegaan om te protesteren tegen de verantwoordelijken van de branden.
Tazreen Fashions produceerde ook voor C&A
De arbeiders produceerden kleding voor internationale kledingmerken toen hun fabriek, Tazreen Fashions, in vlammen opging. Volgens Tazreen's website produceert zij voor bekende merken waaronder C&A, Carrefour, KIK en Walmart. In de overblijfselen van de fabriek zijn labels en andere documentatie gevonden van verschillende merken. C&A en Li & Fung hebben inmiddels bevestigd van de Tazreen fabriek in te kopen. Bedrijven die hun kleding in de Tazreen fabriek lieten produceren zullen allemaal onmiddellijk in actie moeten komen om alle feiten van de oorzaak van de brand boven tafel te krijgen, en om volledige compensatie en gerechtigheid voor de getroffen arbeiders te garanderen. De Schone Kleren Campagne gelooft dat internationale merken voortdurende nalatigheid tonen door veiligheidsproblemen aangetoond door eerdere fabrieksbranden niet aan te pakken, wat hen verantwoordelijk maakt voor wederom tragische verliezen van mensenlevens.
Veel arbeiders zijn de dood tegemoet gesprongen toen zij van het zes verdiepingen tellende gebouw sprongen in een poging te ontsnappen aan de brand. Anderen die niet in staat waren te ontsnappen zijn levend verbrand. Het dodenaantal stijgt nog steeds terwijl reddingswerkers zich een weg door de overblijfselen van de verwoeste fabriek banen. Een van de aanwezige brandweermannen vertelde dat er geen enkele nooduitgang naar buiten was in de fabriek en dat veel doden voorkomen hadden kunnen worden als er ten minste maar een werkende nooduitgang was geweest. De eerste berichten over de oorzaak van de brand wijzen op kortsluiting. De oorzaak van meer dan 80% van alle fabrieksbranden in Bangladesh ligt bij defecte elektrische bedrading.
Samen met onze partners in Bangladesh roept de Schone Kleren Campagne op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de oorzaak van de brand, tot volledige compensatie van de slachtoffers en hun families en vooral tot concrete actie van alle partijen om in de toekomst dit soort tragedies te voorkomen.
Brand- en bouwveiligheidsprogramma
In 2012 is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Bengaalse vakbonden, internationale vakbonden, Schone Kleren Campagne en andere arbeidsrechtengroepen en PVH (eigenaar van onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger) en Tchibo waarin is afgesproken te werken aan een brand- en bouwveiligheidsprogramma in kledingfabrieken in Bangladesh. Het programma bestaat uit onafhankelijke inspecties, trainingen over arbeidsrechten, het openbaar maken van productielocaties en een langverwachte herziening van de veiligheidsnormen. De ondertekenaars van dit programma, inclusief de Schone Kleren Campagne, roepen andere bedrijven op zich aan te sluiten bij dit initiatief zodat het programma snel kan worden ingevoerd en toekomstige brand tragedies voorkomen kunnen worden.