‘Esprit, Esprit, the workers want their money!’

gepubliceerd 16-11-2012 09:20, Laatste wijziging: 05-12-2012 19:41
Succesvolle actie Schone Kleren Campagne bij Esprit

De Europese delegatie van de Schone Kleren Campagne hield miden november een actie voor de Esprit winkel in de Kalverstraat in Amsterdam. Met affiches en posters vroegen ze aandacht voor de meer dan 1000 arbeiders die hun baan verloren nadat de Turkse fabriek Hey Tekstil in februari failliet ging. De arbeiders hebben de laatste drie maanden geen loon ontvangen en ook hebben ze geen ontslagvergoeding gekregen.

 

Є 4,7 miljoen

80-90% van de kleding die in Hey Tekstil gemaakt werd was bestemd voor Esprit. Li & Fung trad op als agent voor Esprit. Hey Tekstil is zijn arbeiders meer dan Є 4,7 miljoen schuldig. Esprit en Li & Fung hebben beide een gedragscode waarin ze beloven dat wetgeving op het gebied van lonen en vergoedingen zal worden nageleefd, maar weigeren om samen met Hey Tekstil een regeling te treffen. De netto winst van Esprit dit jaar bedroeg Є 87,5 miljoen, die van Li & Fung Є 535 miljoen.

 

Esprit foto2

 

 

Golf van protesten tegen Esprit

Tientallen arbeiders protesteren al maanden voor de deur van Hey Tekstil om hun recht op te eisen. Sommigen van hen werkten al jaren voor het bedrijf. De manifestatie in Amsterdam volgt op eerdere acties in Hong Kong, Turkije en Thailand.

Bilge Seckin van SKC Turkije: ‘Wat we vragen van Esprit is eenvoudig: ga rond de tafel zitten met Li & Fung, Hey Tekstil en de arbeiders en zorg voor een betalingsregeling. Esprit heeft ruim voldoende invloed om dit voor de arbeiders te realiseren.’ Esprit schuift de verantwoordelijkheid naar hun agent Li & Fung, een van de grootste inkopers in de wereld.

De groep, bestaande uit vertegenwoordigers uit onder andere Turkije, Denemarken, Frankrijk en Nederland, overhandigde een brief met de eisen aan Bram van Dijk, hoofd retail Nederland van Esprit. In de brief roept de SKC Esprit op om samen met de Hey Tekstil arbeiders tot een oplossing te komen.

 

Lees hier voor meer informatie over deze zaak. Teken petitie hier.Navigatie