Hoorzitting uitgesteld: Somyot nog langer in voorarrest

gepubliceerd 19-09-2012 15:05, Laatste wijziging: 03-10-2012 15:58
Op 18 september, annuleerde het Thaise Strafhof - zonder opgaaf van reden - de zitting die gepland stond voor een dag later (19 september), met als gevolg een nog langer voorarrest voor mensenrechtenactivist Somyot Prueksakasemsuk.
De nieuwe datum waarop het Thaise Strafhof de datum zal aankondigen van de uitspraak in de rechtszaak tegen Somyot staat nu op 19 december.

Somyot Prueksakasemsuk is een bekende redacteur en arbeidsrechtenactivist in Thailand. Hij zit sinds 30 april 2011 in voorlopige hechtenis op beschuldiging van majesteitsschennis voor de publicatie van twee artikelen die beledigend voor de monarchie zouden zijn. Somyot hangt een maximale straf van 30 jaar boven het hoofd indien hij schuldig wordt bevonden. Zijn rechtszaak werd op 4 mei 2012 afgesloten maar er werd nog geen vonnis geveld omdat het Strafhof nog een uitspraak van het Constitutionele Hof afwachtte over een beroep dat is aangetekend door de advocaten van Somyot aangaande de grondwettelijkheid van Artikel 112 (majesteitsschennis). Het Strafhof kondigde aan dat het op 19 september 2012 weer zitting zal houden. Deze datum is inmiddels herzien en staat nu op 19 december.

Met de voortdurende voorlopige hechtenis worden Somyot's rechten geschonden. Hij heeft er recht op als onschuldig behandeld te worden totdat bewezen is dat hij schuldig is, en zolang hij onschuldig is, heeft hij recht op invrijheidsstelling. Somyot is 11 keer vrijlating op borgtocht geweigerd.

De Schone Kleren Campagne blijft de Thaise autoriteiten oproepen om alle aanklachten in te trekken tegen Somyot Prueksakasemsuk en alle andere voorvechters van mensenrechten die vastzitten op beschuldiging van majesteitsschennis. We vragen ook er zorg voor te dragen dat alle mensenrechtenactivisten in Thailand zonder vrees voor vervolging en zonder gerechtelijke intimidatie, hun legitieme activiteiten kunnen uitoefen. We hebben het Europese Parlement gevraagd om de toegenomen repressie van het uitoefenen van vrijheid van meningsuiting in Thailand te veroordelen en er bij de Thaise regering op aan te dringen om haar inspanningen ter bescherming van fundamentele vrijheden op te voeren.

Navigatie