In memoriam Khorshed Alam

gepubliceerd 22-11-2012 10:20, Laatste wijziging: 05-12-2012 12:45
Vriend en activist

In memoriam Khorshed Alam

18 augustus 1966 – 17 november 2012

 

Op zondag 18 november hoorden we het verdrietige nieuws dat onze goede vriend en mensenrechtenactivist Khorshed Alam plotseling is overleden.

 

Khorshed Alam was de directeur van de Alternative Movement for Resources and Freedom (AMRF), een NGO die zich inzet voor de rechten van arbeiders in de kledingindustrie in Bangladesh.

 

De Schone Kleren Campagne kende Khorshed al heel veel jaar en heeft vaak en intensief met hem samengewerkt. Zo kwam hij naar Nederland samen met twee Spectrum arbeiders nadat hun fabriek in 2005 was ingestort om de onveilige arbeidsomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie voor het voetlicht te brengen van publiek en bedrijfsleven. Khorshed deed onderzoek naar lonen die kledingarbeiders betaald krijgen voor onze leefbaar loon campagne in 2009 en 2010.

 

Een wel heel bijzonder project dat we samen met Khorshed hebben opgezet is Rumana's Sweatsoap. Een half jaar lang hield Rumana ons op de hoogte van haar dagelijks leven en haar vijfjarige dochter door middel van haar digitale dagboek. SKC wilde mensen hier een inkijk geven in het leven van een kledingarbeidster elders in de wereld. Khorshed interviewde Rumana bijna dagelijks en vertaalde alles wat Rumana met ons wilde delen over haar werk, haar leven, haar zorgen en dromen. Dit project was een groot succes. En dat was voor een groot deel te danken aan Korshed, die er steeds voor zorgde dat we op tijd updates kregen.

 

De laatste keer dat we Khorshed in persoon hebben ontmoet was tijdens een training voor mensenrechtenverdedigers afgelopen april. Khorshed was een belangrijk voorvechter van mensenrechten van kledingarbeiders in Bangladesh.

 

Dat Khorshed er niet meer is, is een groot verlies voor het werk van CCC en voor iedereen die hem kende. We zullen hem herinneren als een toegewijd activist en dierbare vriend. Het zal vreemd zijn hem nooit meer te ontmoeten, maar vergeten zullen we hem niet. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.

Navigatie