KIK doet goedkoop aanbod aan slachtoffers Pakistan brand

gepubliceerd 02-11-2012 15:10, Laatste wijziging: 05-12-2012 12:52
Duitse winkelketen zal de slachtoffers en nabestaanden van de brand in Ali Enterprises volledig moeten compenseren
KIK doet goedkoop aanbod aan slachtoffers Pakistan brand

Demonstratie na brand in Ali Enterprises

 

Op dinsdag 11 september vonden 318 kledingarbeiders de dood na een brand in de Ali Enterprises fabriek in Karachi, Pakistan. De fabriek maakte spijkerbroeken voor de Duitse winkelketen KIK.

 

De betalingen die KIK wil doen om de getroffenen direct bij te staan zijn hard nodig en zeer welkom. Maar de hoogte van het bedrag dekt nog niet eens 4% van wat er nodig is.

Volgens media biedt KIK een bedrag van 500.000 US$ voor directe hulp aan de slachtoffers.

 

Aanbod niet genoeg

De Schone Kleren Campagne waardeert het aanbod van KIK en dat het eindelijk verantwoordelijkheid neemt. Het totale aanbod van 1 miljoen US$ (500.000 voor directe hulp en 500.000 voor de langere termijn dat KIK zegt bereid is te geven) is echter veel te weinig. Voorzichtige berekeningen geven aan dat ten minste 20 miljoen Euro (ongeveer 25,8 miljoen US$) nodig is om slachtoffers en nabestaanden op een redelijke en rechtvaardige manier te compenseren. Niet alleen verlies van inkomen voor families van de omgekomen arbeiders, maar ook kosten voor medische zorg en compensatie voor de overlevenden zullen betaald moeten worden.

 

De Schone Kleren Campagne waardeert het dat KIK geloofwaardige lokale organisaties heeft geconsulteerd om de organisatie van de uitgifte van de betalingen te bespreken en vertrouwt erop dat de uitgifte van de betalingen aan de slachtoffers op een transparante manier en snel zal plaatsvinden. Echter, een overeenkomst tussen KIK en de lokale vakbonden en organisaties, inclusief degene die tot dusver zijn geconsulteerd, waarbij afspraken zijn gemaakt over het totale benodigde bedrag en de nodige maatregelen ter voorkoming van dit soort rampen ontbreekt nog.

 

Directe financiële hulp is heel hard nodig, zeker voor de families van wie het omgekomen lid nog niet is geïdentificeerd. Zij hebben tot op heden nog helemaal niets ontvangen. KIK kan zich makkelijk veroorloven meer te betalen dan het nu heeft toegezegd: 1 miljoen US$ komt overeen met minder dan 0,05% van hun jaarlijkse omzet. KIK probeert de verschrikkelijke dood van 318 arbeiders af te kopen met een goedkoop aanbod.

 

Transparantie

KIK heeft herhaaldelijk publiekelijk kenbaar gemaakt dat de oorzaak van de brand onderzocht moet worden. Maar tot dusver heeft het zelf nog weinig gedaan om de eigen rol toe te lichten, of een bijdrage geleverd aan een volledig openbaar onderzoek. De Schone Kleren Campagne roept KIK opnieuw op tot transparantie door middel van een verklaring over de geschiedenis en de aard van de relatie die het bedrijf heeft met Ali Enterprises, het openbaar maken van de audit rapporten die zijn opgesteld door UL Responsible Sourcing (in opdracht van KIK) en het bekend maken van de namen van de andere merken die kleren lieten produceren in Ali Enterprises.

Navigatie