Jonge vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken

gepubliceerd 09-08-2012 17:10, Laatste wijziging: 07-09-2012 15:03
Bedrijven en politiek komen in beweging tegen de gedwongen (kinder)arbeid.
Jonge vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken

Cover Maid in India

SOMO en de Landelijke India Werkgroep publiceerden onlangs een update waarin ontwikkelingen en acties die zijn ondernomen worden beschreven sinds de publicatie van de rapporten 'Captured by Cotton' in mei 2011 en 'Maid in India' in april 2012. De twee rapporten beschrijven de uitbuiting van duizenden jonge vrouwen in de kledingindustrie in Tamil Nadu, Zuid-India.

Meisjes van 15 – 18 jaar – de meesten met Dalit-achtergrond (kastenlozen) en van arme afkomst worden gedwongen zeer lange dagen te werken, onder ongezonde arbeidsomstandigheden. In het 'Sumangali Systeem' krijgen de meisjes een contract van drie jaar tegen zeer lage lonen, waarvan het grootste deel pas aan het eind van het contract wordt uitbetaald en alleen als ze de periode volmaken.

De publicaties (Captured by Cotton en Maid in India) hebben ervoor gezorgd dat bedrijven en politiek nu in beweging komen tegen de gedwongen (kinder)arbeid. Een aantal initaitieven van bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties zetten de eerste stappen om de problemen aan te pakken. De Tweede Kamer nam een motie aan waarin wordt de regering wordt verzocht samen met de kledingbranche afspraken te maken over volledige ketentransparantie en het uitbannen van kinderarbeid in de kledingindustrie. Europese parlementariërs willen de kwestie bij de Indiase regering aankaarten. Indiase organisaties rapporteren dat sommige fabrieken de contractperiode hebben ingekort, lonen wat hebben verhoogd en de vrijheid van beweging van de werkneemsters wat hebben verhoogd. De Indiase Minister van Arbeid heeft het Sumangali Scheme veroordeeld.

Resultaten van al deze acties moeten nog blijken. Mensenrechtenschendingen blijven voortduren. Verontrustend is de toename van jongens tussen de 13 en 18 jaar uit Noord-India die worden geronseld voor de kledingindustrie in Noord-India. Vakbondsvrijheid en collectieve arbeidsonderhandelingen zijn essentieel voor arbeiders om zo voor hun rechten op te komen.

Navigatie