Toezegging drie Europese retailers bijdrage Tazreen compensatieplan

gepubliceerd 16-04-2013 22:00, Laatste wijziging: 06-05-2014 15:31
Persbericht - Walmart weigert slachtoffers brand te compenseren

AMSTERDAM – Op 15 april vond in Genève een bijeenkomst plaats om het Tazreen compensatieplan ter waarde van 5,7 miljoen USD te bespreken. Het compensatieplan moet ten goede komen aan de slachtoffers van de brand die vorig jaar door Tazreen Fashions, Bangladesh woedde. Bij de brand kwamen 112 arbeiders om en raakten ongeveer 120 arbeiders gewond. De bijeenkomst werd georganiseerd door Industriall Global Union en werd bijgewoond door grote Europese retailers, een prominente Bengaalse vakbondsleider, de Schone Kleren Campagne en de Worker Rights Consortium.

Grote Amerikaanse bedrijven zoals Walmart, Sears/Kmart en Disney choqueerden door hun onverschilligheid voor het lijden van Bengaalse families. Deze bedrijven weigerden de bijeenkomst bij te wonen en enige vergoeding te betalen aan de slachtoffers. Walmart was blijkbaar de grootste afnemer van de Tazreen fabriek. Deze bedrijven, die onvoldoende veiligheidsnormen konden afdwingen voor hun eigen werknemers, blijven volhouden dat ze diep bedroefd zijn door de dood van de werknemers.

De grote Europese retailers C&A (Nederland), KiK (Duitsland) en El Corte Ingles (Spanje) woonden de bijeenkomst bij en kwamen overeen een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het compensatieplan voor de families van de doden en de gewonden. Het Italiaanse kledingmerk Piazza Italia was niet aanwezig, maar heeft ingestemd om mee te doen met het plan.

'We zijn met de merken overeengekomen dat de precieze bedragen die elk betrokken merk gaat bijdragen aan het eind van april bekend worden gemaakt,' zegt IndustriALL secretaris generaal Jyrki Raina. 'De families van de slachtoffers en de gewonden hebben lang genoeg gewacht op compensatie voor hun leed.'  

Andere bedrijven die hun kleding door Tazreen lieten produceren lieten verstek gaan. Zowel Li & Fung (Hong Kong), Teddy Smith (Frankrijk), Edinborough Woolen Mills (Verenigd Koninkrijk), Dickies (Verenigde Staten) and Karl Rieker (Duitsland) kwamen, na herhaaldelijk verzoek, niet opdagen.

Het compensatieplan, opgezet door IndustriALL en de gelieerden vakbonden in Bangladesh wordt breed gesteund door internationale ontwikkelingsorganisaties. Het plan is gebaseerd op compensatieregelingen opgezet bij eerdere branden, zoals de brand in 2010 bij That’s It Sportswear, een fabriek die produceerde voor  Gap en andere Amerikaanse merken. Onlangs is het plan ook gevolgd bij de uitbetaling na de brand bij Smart Export Garments in januari dit jaar.
De details van het plan worden uitgewerkt tijdens een volgende bijeenkomst in Dhaka, Bangladesh.

Ineke Zeldenrust van de Schone Kleren Campagne: 'We roepen Walmart en de andere inkopers van Tazreen nogmaals op om de families van de overledenen alsook de gewonde arbeiders te helpen. Hun weigering getuigt van een schrikbarend gebrek aan betrokkenheid bij de rechten en het welzijn van de arbeiders die hun kleding in elkaar zetten en die omgekomen zijn terwijl ze daar mee bezig waren.'

Navigatie