Undercover 'fashion mobs' nemen H&M winkels over

gepubliceerd 13-12-2012 23:00, Laatste wijziging: 06-05-2014 15:31
Persbericht - Schone Kleren Campagne voert deze maand campagne in H&M winkels door heel Nederland voor leefbare lonen in de kledingindustrie. Met de zogenoemde 'fashion mobs' voeren ze de druk op bij H&M, Inditex (Zara), Levi's en Gap om een leefbaar loon in Cambodjaanse fabrieken te realiseren.

Undercover supporters van Schone Kleren Campagne verstopten gisteren al geheime kaartjes met instructies in de zakken van kleding in winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. De mobs zijn onderdeel van de Europese Leefbaar Loon Heel Gewoon Campagne, waar 15 landen aan mee doen.

De campagne gaat door tot H&M en de rest een leefbaar loon betaalt aan haar arbeiders,” zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne. “Het zeer lage loon is een van de belangrijkste problemen in de kledingindustrie. Kledingarbeiders in Cambodja zijn gedwongen om lange dagen te maken, en ze verdienen niet genoeg om voldoende voedzaam voedsel te kopen. Je kunt het gerust een armoedeloon noemen,” zegt Christa de Bruin. 

De Schone Kleren Campagne vraagt merken om het loondoel van de Cambodjaanse vakbond openlijk te steunen als een eerste stap op weg naar een leefbaar loon, en wil een concreet actieplan zien waarmee de bedrijven samen met andere bedrijven, leveranciers, vakbonden en maatschappelijke organisaties een leefbaar loon realiseren. Op dit moment is het minimumloon voor een kledingarbeidster in Cambodja 61USD (ongeveer 46EUR) per maand.

Vorige maand zond de Zweedse nationale televisie een documentaire uit waarin de slechte werkomstandigheden onthuld werd van Cambodjaanse kledingarbeiders die kleding voor H&M produceren. (http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2232717, met Engels ondertiteling) Het kledingconcern kwam onder grote druk te staan, maar ondernam tot nu toe geen concrete stappen in de richting van een leefbaar loon. 

H&M boekte in 2011 een winst van bijna 2 miljard euro. H&M's voorzitter en belangrijkste aandeelhouder Stefan Persson is een van de 8 rijkste mensen in de wereld. De arbeidskosten van de meeste kledingstukken maken tussen de 1-3% van de totale kosten uit. “De consument zal dus nauwelijks iets merken van een verhoging van de lonen. Bedrijven kunnen dit soort kosten opnemen in hun winstmarge, die soms tot in de miljoenen loopt,” zegt Christa de Bruin. “Via de website roepen we iedereen op om met ons undercover te gaan, zodat de Kerstcollectie volgend jaar met een leefbaar loon gemaakt is.

Navigatie