Poen in plaats van kruimels

gepubliceerd 09-08-2012 16:20, Laatste wijziging: 05-12-2012 13:09
Adidas strooide met miljoenen tijdens het EK Voetbal en de Olympische Spelen, maar weigert nog steeds de Kizone arbeiders hun geld te geven.
Poen in plaats van kruimels

activisten protesteren voor een Adidas winkel in Londen

Na onze grootscheepse actie in juni kwam Adidas met armzalige voedselbonnen op de proppen. Wij willen geen kruimels, wij willen geld zien. Laat je horen en help mee de druk op Adidas op te voeren.

In april 2011 verloren 2.800 arbeiders van de PT Kizone fabriek hun baan nadat de eigenaar het land was uitgevlucht en de fabrieksdeuren werden gesloten. Hij was de arbeiders $ 3.4 miljoen aan ontslagvergoeding verschuldigd. Vlak voor de sluiting van de fabriek produceerden de arbeiders nog sportartikelen voor Adidas voor het luttele bedrag van 60 dollarcent per uur. Adidas was al jaren een afnemer van PT Kizone, maar weigert nog steeds de arbeiders tegemoet te komen in hun achterstallig loon.

De verdwijning van de eigenaar in combinatie met de torenhoge schulden die de eigenaar heeft uitstaan bij andere schuldeisers, maken het erg onwaarschijnlijk dat de arbeiders hun geld nog zullen krijgen. Een aantal afnemers van de fabriek hebben voor $ 1,5 miljoen bijgedragen in een fonds om de arbeiders te compenseren. Adidas heeft tot dusver geweigerd ook maar iets te betalen.

Adidas betaalde miljoenen aan het EK Voetbal en de Olympische Spelen om zo haar naam aan de sportevenementen te kunnen verbinden. Slechts een fractie van dit geld zou genoeg zijn om een einde te maken aan de benarde situatie waar de Kizone arbeiders zich in bevinden. De arbeiders hebben zich in diepe schulden moeten steken, kunnen hun huur niet betalen en overwegen hun kinderen van school te halen.

 

Demonstraties en acties

In juni gingen de Kizone arbeiders en supporters in Jakarta de straat op om hun eis kracht bij te zetten. Activisten in Europa organiseerden verschillende acties om zo de druk op Adidas te betalen op te voeren. Onmiddellijk na deze acties wilde het merk voor het eerst om de tafel met de vakbond die de Kizone arbeiders vertegenwoordigt. Tijdens deze bijeenkomst in juni vertelde Adidas dat ze bereid is voedselbonnen aan de Kizone arbeiders te geven. De vakbond heeft dit voorstel afgewezen en eist van adidas het uitstaande bedrag van $ 1,8 miljoen te betalen.

In een brief aan Adidas laten de Kizone arbeiders weten: “While we are desperately in need of any form of financial support for our families we are insulted by the idea that adidas needs to “assess” who among us is in “true need.” We earned this severance and we can assure you that our families need it. Our children are hungry but food vouchers will not keep our children in school or our families in our homes. We call on adidas to ensure we receive all the money we are legally owed and that we earned making adidas products...”

Adidas voelt de druk. Direct na de finale 100 meter voor mannen bij de Spelen projecteerde War on Want op een flatgebouw naast het Olympisch stadion een videoboodschap tegen de uitbuiting door Adidas.

Teken en help mee de druk op te voeren. Zorg dat Adidas de Kizone arbeiders betaalt waar zij recht op hebben. Bedankt!

Navigatie