1 maand na Rana Plaza: Druk op compensatie en achterblijvers

gepubliceerd 23-05-2013 22:00, Laatste wijziging: 06-05-2014 15:30
persbericht - Vandaag is het precies een maand geleden dat Rana Plaza in Bangladesh als een plumpudding in elkaar stortte. En 6 maanden dat de Tazreen fabriek in vlammen opging. In totaal kwamen er 1239 medewerkers om het leven. Nadien hebben veel kledingmerken het Bangladesh veiligheidsakkoord getekend. Helaas niet allen: er zijn nog steeds achterblijvers. Daarnaast hebben de slachtoffers van Tazreen en Rana Plaza nog steeds geen volledige compensatie ontvangen. Schone Kleren Campagne (SKC) en PerspectieF, ChristenUnie-jongeren lanceren vrijdag in de Kalverstraat een campagne om op beide punten druk uit te oefenen.

De samenwerkingspartners willen dat doen door de consumenten van kleding een stem te geven.  Maarten van Ooijen, voorzitter van PerspectieF: “De consument heeft een spilfunctie. Als klanten van kleding gaan aangeven dat ook  hun kleding eerlijker moet worden, dan kunnen de achterblijvers over de streep worden getrokken.”  Concreet zal aanstaande vrijdagmiddag op de Kalverstraat in Amsterdam het winkelend publiek worden gevraagd een ansichtkaart of een petitie te ondertekenen.

De ansichtkaarten zullen na verzameling aan de notoire achterblijvers onder de kledingmerken worden aangeboden. Op straat krijgt het winkelend publiek ook de mogelijkheid om de petitie te tekenen om Rana Plaza en Tazreen merken tot compensatie aan te sporen. Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “Nog steeds wachten de slachtoffers en nabestaanden op compensatie. Zij raken nu in de schulden, omdat merken hun beloften niet nakomen en er nog geen geld over de brug is gekomen.”  

Tot nu toe heeft geen enkel merk het volledig deel van hun compensatie betaald. De compensatie die nodig is voor de Rana Plaza slachtoffers en nabestaanden is berekend op 71 miljoen dollar. Voor Tazreen komt het bedrag op 5,7 miljoen dollar neer. Mango en Benneton hebben toegezegd een bedrag uit te betalen voor de Rana Plaza slachtoffers, maar laten nog in het midden hoe ze dat willen gaan doen en hoeveel dat is. Het is belangrijk dat zij samenwerken met de vakbonden ter plaatse. Disney en Dickies die beide afnamen van de Tazreen fabriek weigeren tot nu toe elke vorm van compensatie te betalen.

Navigatie