8 jaar na de instorting van de Spectrum fabriek, en nog steeds geen veiligheid

gepubliceerd 11-04-2013 14:35, Laatste wijziging: 25-04-2013 14:11
11 april is het 8 jaar geleden dat de Spectrum kledingfabriek als een plumpudding ineen stortte. De extra verdiepingen die illegaal gebouwd waren zakten in elkaar, waardoor 64 arbeiders om het leven kwamen en 80 arbeiders gewond raakten.

De opvolging van deze enorme ramp zette de standaard voor wat de compensatie aan arbeiders zou moeten bedragen, maar nog steeds hebben arbeiders van recente rampen geen compensatie ontvangen.
Daarbij zijn de gebouwen in Bangladesh nog steeds structureel onveilig: gebouwen worden illegaal omgebouwd tot fabrieken terwijl ze daar helemaal niet geschikt voor zijn. De prioriteit ligt telkens weer bij het laaghouden van de kosten, en niet bij veiligheid of gezondheid van de werknemers. Belabberde electrische bekabeling, instabiele gebouwen, slechte vluchtroutes en onveilige apparatuur zijn de belangrijkste oorzaken die leiden tot onnodige gewonden en doden.

4 maanden geleden brak er brand uit in Tazreen, een fabriek die dichtbij de voormalige Spectrum fabriek stond. Deze brand liet het leven aan 112 mensen. Ook hier speelt de illegale bouwcontructie van de fabriek een rol in het hoge aantal doden. Ondertussen blijft de kledingindustrie in Bangladesh op een recordtempo groeien, waardoor Bangladesh na China de grootste exporteur van kleding is.

 

Een wezenlijke verandering is nodig

Totdat er een werkelijke omslag plaatvindt, zullen arbeiders hun leven blijven riskeren bij het maken van onze kleren. Dat is waarom wij samen met andere organisaties de kledingmerken blijven pushen om direct met arbeiders en vakbonden te werken en eindelijk eens puin te gaan ruimen in hun productieketen.

Om fabrieksrampen te voorkomen zouden merken die inkopen in Bangladesh de Bangladesh Fire and Building Safety Agreement, moeten ondertekenen. Vorig jaar is deze overeenkomst getekend door PVH Corp (eigenaar van Calvin Klein en Tommy Hilfiger) en de Duitse retailer Tchibo. Deze overeenkomst is samen met met Bengaalse en internationale vakbonden en NGO's ontwikkeld. Onderdeel hiervan zijn onafhankelijke en transparante fabrieksinspecties, verplichte doorvoering van verbeteringen bij gebreken aan de gebouwen en herziening van bestaande wetgeving en veiligheidsregulering. Belangrijk daarbij is dat merken toezeggen om de prijs te betalen die nodig is om de kosten te dekken die nodig zijn voor het doorvoeren van verbeteringen. Verder worden vakbonden direct bij het programma betrokken, door hun rol in het trainen van arbeiders en management over gezondheid en veiligheid.

Navigatie