Benetton en Mango kijken arbeidsters met de nek aan

gepubliceerd 05-09-2013 14:40, Laatste wijziging: 10-10-2013 07:27
Schone Kleren Campagne verhoogt de druk op Benetton, Mango en andere modemerken om volledige en eerlijke schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers en nabestaanden van de Tazreen brand en het ingestorte Rana Plaza gebouw in Bangladesh. IndustriALL Global Union roept alle merken, waaronder Walmart, die gelinkt zijn aan de rampen in Tazreen en Rana Plaza, op om de bijeenkomsten aangaande schadevergoedingen in Genève bij te wonen op 11 (Tazreen) en 12 september (Rana Plaza). Op 6 september verstrijkt de deadline.

 

Op verschillende plaatsen in Europa maken consumenten gebruik van sociale media om Mango en Benetton op te roepen de bijeenkomsten bij te wonen, en de overlevenden van Rana Plaza te compenseren.


Schone Kleren Campagne verwacht van de merken dat zij schadevergoeding  betalen en dat zij, in samenwerking met andere stakeholders, een procedure ontwikkelen die garant staat voor een transparante verdeling van het geld, zodat de mensen die getroffen zijn door de ramp hun leven weer kunnen oppakken. De merken kunnen hun aanwezigheid vóór 6 september bevestigen.


De coördinatie van de schadevergoedingen is van essentieel belang. Bij de brand in Tazreen op 24 november 2012 kwamen ten minste 112 arbeiders om het leven, en de instorting van het Rana Plaza gebouw op 24 april 2013 kostte het leven aan ten minste 1133 mensen. Nog niet alle lichamen zijn geïdentificeerd. Veel arbeiders raakten gewond, maar de exacte aantallen en de aard en omvang van de verwondingen zijn onbekend.
Alhoewel er inmiddels een kleine schadevergoeding betaald is aan slachtoffers van beide rampen, is deze niet toereikend. Ook het overzicht van wie wat gekregen heeft niet gecoördineerd en onvoldoende transparant.


Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne: “De slachtoffers van de brand in Tazreen wachten al meer dan acht maanden op een volledige schadevergoeding. Slachtoffers van Rana Plaza kunnen moeilijk overleven sinds het instorten van het gebouw in april.  Benetton weigert naar de bijeenkomst te komen en Mango neemt nog steeds geen verantwoordelijkheid. Walmart, ’s werelds grootste bedrijf, zegt dat het geen volledige controle kan hebben over hun prodectieketen. Honderden families zijn hun kostwinnaar kwijtgeraakt en de overlevenden hebben verschrikkelijke verwondingen . Veel arbeidsters zijn  hun baan verloren, om nog maar te zwijgen over de psychologische impact van deze rampen. Zij verdienen beter.”


Fatima, een naaister die twee jaar werkzaam was bij Tazreen voordat de brand uitbrak in november 2012, is gedwongen terug te keren naar haar dorp. Zij zegt: “Mijn man is drie jaar geleden overleden. Sindsdien woon ik alleen met mijn zoon van vijf jaar. Ik kan hem niet naar school sturen, omdat er te weinig geld is. Net toen ik hem wilde inschrijven op de basisschool raakte ik gewond bij de brand. Na maandenlang medicatiegebruik lukt het me nu om enigszins te lopen, maar als ik te lang achter een naaimachine werk en het apparaat met mijn voet moet aandrijven, dan zet mijn voet verschrikkelijk op. De BGMEA heeft mij niets betaald en ik heb niks ontvangen van de overheid. Als het mij op de een of andere manier zou lukken om een naaimachine aan te schaffen die ik thuis kan gebruiken, dan kan ik van een eigen inkomen leven en voor mijn zoon zorgen.”


De benodigde compensatie voor Rana Plaza voor de lange termijn wordt geschat op 54 miljoen Euro (71 miljoen USD). Voor Tazreen zal dit tenminste 4,3 miljoen Euro (5,7 miljoen USD) zijn. Deze bedragen bevatten vergoedingen voor geleden pijn en schade, vergoedingen voor het langdurige verlies van inkomens voor families van overleden arbeiders, en gewonde arbeiders die niet in staat zijn hun werkzaamheden te hervatten. De hoogte van de bedragen zal waarschijnlijk stijgen wanneer de medische kosten van de lichamelijk gewonde arbeiders, de psychologische hulp voor alle arbeiders of hun families, en de betalingen van misgelopen lonen en wettelijke ontslagvergoedingen zijn berekend.

Navigatie