Compensatie C&A niet genoeg

gepubliceerd 05-03-2013 09:35, Laatste wijziging: 13-03-2013 09:30
Het compensatiepakket dat C&A aan de Tazreen slachtoffers voldoet niet aan de internationale standaarden die hiervoor gelden, en niet aan de best practices.

27 Februari berichtte C&A over het compensatiepakket dat zij uit gaan betalen aan de Tazreen slachtoffers. Dit pakket is bedoeld voor zowel gewonde arbeiders als nabestaanden van de overledenen (kinderen en andere familieleden). Het is goed dat C&A beide groepen gaat compenseren.

Maar we zijn teleurgesteld dat C&A weigert om hun berekeningen voor de compensatie te baseren op ILO Conventie 121 en bestaande best practices Die bepalen dat de compensatie minstens 50% van het gemiddeld loon voor de volgende 25 jaar moet dekken. Vooral het bedrag dat C&A aan de nabestaanden biedt is veel te weinig. Dat is slechts 4% van wat volgens internationaal gebruikte formules nodig is. Kortom, het compensatiepakket van C&A is veel te mager.

Daarbij heeft C&A bij het bepalen van haar compensatie pakket geen enkele vakbond betrokken. Niet bij het berekenen van de hoogte van de compensatie, en niet bij het uitdenken van het mechanisme om deze compensatie uit te betalen.

 

C&A kán het nog rechtzetten.

C&A zou de lokale vakbonden en de andere betrokken merken om de tafel moeten uitnodigen om zo een volledig compensatie pakket uit te onderhandelen. Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne: “C&A heeft al meerdere keren de nodige informatie en contacten van ons gekregen, en heeft zo alles om een fatsoenlijk bedrag aan compensatie te kunnen berekenen. C&A kan dit nog steeds laten slagen.


C&A overweegt de Bangladesh Agreement te ondertekenen

Er is ook goed bericht. C&A overweegt de Bangladesh Fire and Building Safety Agreement te ondertekenen. Schone Kleren Campagne verwelkomt C&A's heroverweging. Onderdeel van het Bangladesh Fire and Building Safety programma zijn onafhankelijke en transparante fabrieksinspecties, verplichte doorvoering van verbeteringen bij gebreken aan de gebouwen en herziening van bestaande wetgeving en veiligheidsregulering. Een belangrijk onderdeel is dat merken toezeggen om de prijs te betalen die nodig is om de kosten te dekken voor het doorvoeren van verbeteringen. En natuurlijk zijn de vakbonden direct bij het programma betrokken.

We dringen er bij C&A op aan dat ze snel hun handtekening zullen zetten. Want de aankondiging van C&A om meer audits uit te gaan voeren volgens hun eigen SOCAM systeem zal weinig zoden aan de dijk zetten. Dat is alleen meer van hetzelfde.

Daarbij verkondigt C&A dat als er overtredingen bij hun toeleveranciers worden geconstateerd, C&A haar orders bij de fabriek zal weghalen totdat de veiligheid is verbeterd. Er wordt niet gesproken van financiële steun of andere incentives om ervoor te zorgen dat de toelevancier veiligheidsmaatregelen invoert. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat de onveiligste fabrieken dan werkelijk de veiligheid zullen verbeteren. Ondertussen blijven de arbeiders in een onveilige fabriek werken, terwijl C&A de fabriek verlaat en erover zwijgt.

C&A heeft meer dan 200 toeleveranciers in Bangladesh, een derde van haar collectie wordt daar gemaakt. Daarom zou C&A meer actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat kledingarbeiders in Bangladesh in een veilige fabriek kunnen werken. Het ondertekenen van de Agreement is de eerste noodzakelijke stap.

Navigatie