Kaarsenactie bij C&A na brand Bangladesh

gepubliceerd 06-12-2012 22:05, Laatste wijziging: 09-01-2013 12:12
Met een zee van kaarsen op de stoep van C&A aan het Damrak in Amsterdam herdacht de Schone Kleren Campagne 6 december de omgekomen arbeiders door de Tazreen brand en riep de kledinggigant op tot actie.

Vergelijkbare herdenkingen zijn gehouden in India, Hong Kong, België, Spanje, Oostenrijk en Duitsland. In Bangladesh gingen al eerder tienduizenden mensen de straat op om hun steun te betuigen aan de nabestaanden.

Eind november kwamen 124 kledingarbeiders om toen de fabriek Tazreen Fashions in vlammen op ging. Het gebouw had geen nooduitgangen en velen vonden de dood nadat zij uit het raam sprongen om aan het vuur te ontsnappen. De slachtoffers naaiden kleding in elkaar voor onder andere C&A. Op het moment van de brand liet C&A 220.000 producten in de fabriek produceren.

 

Voorgestelde aanpak C&A schiet te kort

Eerder op de dag van de herdenking kondigde C&A de maatregelen aan die het bedrijf wil nemen om de slachtoffers te helpen en om de veiligheid in de fabrieken te verbeteren. De Schone Kleren Campagne heeft forse kritiek op de voorgestelde aanpak.

Op een aantal fundamentele punten schiet C&A tekort. Het bedrijf gaat samenwerking met vakbonden uit de weg, biedt geen compensatie en komt niet over de brug met een gedegen veiligheidsprogramma. Zonder een structurele aanpak van de veiligheidsproblemen blijven er onnodig slachtoffers vallen. Het is veelzeggend dat de fabriek Tazreen Fashions voor een veiligheidscontrole van C&A slaagde terwijl het geen enkele nooduitgang had.

Wij willen dat C&A per direct volledige compensatie betaalt voor de slachtoffers en nabestaanden en medewerking toezegt aan de Bangladesh Fire and Building Safety Program. Dit veiligheidsprogramma is opgezet door een coalitie van Bengaalse en internationale vakbonden en maatschappelijke organisaties om de veiligheid in kledingfabrieken structureel aan te pakken. Vakbonden hebben een centrale rol in dit veiligheidsprogramma. Zonder inspraak van arbeiders bieden bedrijfscontroles alleen nepgaranties.

De Schone Kleren Campagne stelt de volgende eisen aan C&A:

  • volledige medewerking aan een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de oorzaken van de brand in Tazreen Fashion

  • bijdragen aan een volledige financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden (voor geleden leed en inkomensderving), in onderhandeling met vakbonden die de kledingarbeiders in Bangladesh vertegenwoordigen

  • aansluiting bij het veiligheidsprogramma (Bangladesh Fire and Building Safety Program) om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen.

C&A3

C&A2

C&A4

Navigatie