"Loonsverhoging trekt geen enkele arbeider uit de amoede"

gepubliceerd 04-04-2013 14:25, Laatste wijziging: 29-04-2013 10:34
Cambodjaanse vakbond vindt verhoging minimumloon in de kledingindustrie van 61 naar 80 dollar 'schijntje'.
"Loonsverhoging trekt geen enkele arbeider uit de amoede"

Ath Thorn in actie

Ath Thorn, voorzitter van de CLC (Cambodian Labour Confederation) is duidelijk over de stijging van het minimumloon die per 1 mei ingaat: die verhoging trekt geen enkele arbeider uit de armoede, en is in praktijk veel minder dan op papier. Voor de Vlaamse Schone Kleren Campagne interviewde Samuel Grumiau Thorn daarover.

 

Wat zijn de gevolgen van de loonstijging voor de kledingarbeiders?

Volgens een schatting van het Ministerie van Planning uit 2011, heeft een arbeider die in Phnom Penh alleen woont een inkomen nodig van minstens 164 US dollar, om basiskosten zoals voedsel, huur en electriciteit te kunnen dekken. Voor een familie van 4 is dat minsten 600 US dollar. Reken zelf maar uit wat een enorme kloof dat is met de 80 US dollar die kledingarbeiders straks gaan verdienen. Kledingarbeiders, waarvan het merendeel vrouw is, zullen daarom blijven overwerken om zo wat extra te verdienen. Ze zullen nog steeds te weinig eten, en hun kleine woonruimte moeten delen met 3 tot 4 huisgenoten. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat er een einde komt aan het flauwvallen van kledingarbeiders, de oorzaken zijn niet opeens weg. In 2012 vielen 2100 kledingarbeiders flauw, sinds begin dit jaar zijn er in 5 fabrieken weer 500 kledingarbeiders tegen de vlakte gegaan.

 

Er zullen vast mensen blij zijn met een stijging van 30%...

Maar dat is gewoon niet het geval! De werkelijke loonstijging is namelijk maar 14 US dollar, omdat iedereen in de kledingindustrie al een maandelijkse 'medische' bonus kreeg van 5 USD per maand. Die bonus is nu deel geworden van het nieuwe minimumloon.

Een ander probleem: De helft van de 700.000 Cambodjaanse arbeiders in de kledingindustrie worden per stuk betaald. Een minimum loon stijging zegt hen niets. Ze werken enorm hard, en proberen zoveel stuks te produceren tot ze boven het minimum maandloon uitkomen, en zo'n 85 tot 100 US dollar per maand verdienen. In het vorige systeem kregen ze daar bovenop de medische bonus van 5 Us dollar, maar dat is nu niet meer het geval.

 

Dus het valt wel mee met die enorme loonsverhoging...

Precies. De kosten van dingen als voedsel, gas, electriciteit en dergelijke blijven hetzelfde als in buurlanden Thailand en Vietnam. Maar daar ligt het minimum loon stukken hoger, 110 US dollar in Vietnam en 263 US dollar in Thailand. Het is oneerlijk dat Cambodjaanse arbeiders zoveel minder verdienen.

 

Waarom konden de bonden niet een hoger loon bereiken?

Zes van de zeven vakbonden in het zogenaamde Labour Advisory Committee zijn op de hand van de overheid of werkgevers. CLC is de enige onafhankelijke confederatie binnen dit committee, en ons doel was tot een loon van 100 US dollar te komen. Maar daarin stonden we alleen tegenover die andere zes vakbonden. Op de laatste vergadering op 29 maart kondigde de regering aan dat bij gebrek aan overeenstemming tussen de bonden en de werkgevers, het nieuwe minimum loon 80 US dollar zal zijn.

 

Zal CLC blijven werken aan een loonsverhoging?

Om nu een hoger loon te eisen terwijl het nieuwe minimum loon door de Labour Advisory Committee gesteund wordt, zal weinig succesvol zijn. Samen met vier andere vakbonden die ook een hoger minimumloon willen (maar niet lid zijn van de Labour Advisory Committee) gaan we kijken of we op een andere manier tot de 100 US dollar per maand kunnen komen. Bijvoorbeeld door een lunch toelage te eisen. We brainstormen nu over mogelijke acties. De regering heeft ons gewaarschuwd dat als we een protest organiseren dat zo groot is als dat van 2010, we op een sterke respons van hun kant kunnen rekenen. Maar er blijft nog genoeg mogelijk, stakingen, bijeenkomsten met duizenden arbeiders organiseren waarbij politieke partijen aanwezig zijn... We zijn vastbesloten om door te gaan, om de kledingarbeiders de armoede uit te krijgen.

Navigatie