De straat op voor een leefbaar loon met DWARS en PerspectieF

gepubliceerd 23-10-2013 07:55, Laatste wijziging: 29-10-2013 14:12
Vandaag gaan we samen met politieke jongerenorganisaties DWARS (GroenLinks) en PerspectieF (ChristenUnie) de straat op voor een leefbaar loon. De actie maakt deel uit van onze Europese Leefbaar Loon Heel Gewoon campagne, waaraan 15 landen meedoen.

De campagne start zes maanden na de instorting van het Rana Plaza gebouw in Bangladesh waarbij 1133 arbeiders om het leven kwamen. Zes maanden na de grootste ramp in de kledingindustrie hebben miljoenen arbeidsters nog steeds geen andere keuze dan hun leven te riskeren om een fatsoenlijk bestaan te kunnen leiden.


Recruitment voor de fashion industrie

In Utrecht en Amsterdam gaan we samen met politieke jongerenorganisaties DWARS en PerspectieF vandaag de straat op. Adverterend met de arbeidsomstandigheden zoals die gelden in de fabrieken proberen zij mensen te ronselen voor een baan in de kledingindustrie en roepen zij mensen op een petitie voor leefbaar loon te tekenen.

Mirjam van Heugten, coördinator SKC: 'Kledingarbeidsters hebben vaak geen andere keus dan de onveilige fabrieken binnen te gaan. Als zij werk weigeren krijgen ze niet uitbetaald en dat kunnen ze zich niet permitteren. Wij roepen daarom de grote kledingmerken op om te zorgen voor de uitbetaling van een leefbaar loon. Iets wat wij hier, gezien de reacties op straat, heel normaal vinden.'

In Azië wordt ruim 60% van de wereldwijde kleding geproduceerd. Meer dan 15 miljoen mensen zijn in deze regio werkzaam in de kledingindustrie. Maar, zoals de Leefbaar Loon Heel Gewoon campagne benadrukt, worden de arbeidsters systematisch ernstig onderbetaald.

 

Ruim 200 euro te kort

In Bangladesh, waar zo’n 4 miljoen mensen in de kledingindustrie werken, waarvan het merendeel vrouw, is het minimumloon momenteel een magere €28,60 (3,000 taka) per maand. Volgens Schone Kleren Campagne’s Aziatische partner Asia Floor Wage Alliance komt een leefbaar loon neer op €259,80 (25,369 taka) per maand. Dit is 89% meer dan wat de kledingarbeiders nu verdienen.

Voor veel arbeidsters betekent dit tekort aan leefbaar loon dat zij lange dagen maken om overuren of bonussen uitbetaald te krijgen. Vaak nemen ze hier onveilige werkomstandigheden en slechte gezondheid bij op de koop toe.

Om de uitbuiting binnen de kledingindustrie een halt toe te roepen promoot de Europese Schone Kleren Campagne deze week door heel Europa een leefbaar loon-petitie voor consumenten. Er zullen acties plaatsvinden op persconferenties, via social media (#livingwage), met straatacties. Het doel: invoering van een leefbaar loon voor kledingarbeidsters.


Bekijk onze campagnevideo 'Gezocht: Mode-medewerker van de Maand': http://www.youtube.com/watch?v=LCbceYWnFB0&feature=youtu.be

Voor meer informatie zie http://www.cleanclothes.org/livingwage

Navigatie