Denim arbeiders betalen dodelijke prijs voor jeans

gepubliceerd 22-07-2013 13:10, Laatste wijziging: 10-10-2013 07:28
Een recent verschenen rapport van de Clean Clothes Campaign toont dat Chinese fabrieken nog steeds jeans zandstralen.
Denim arbeiders betalen dodelijke prijs voor jeans

credit: Justin Jin / Panos Pictures

Het rapport beschrijft de arbeidsomstandigheden in 6 fabrieken in Guangdong. Guangdong is dé jeansregio bij uitstek, meer dan de helft van de jeans die iedereen draagt wordt daar geproduceerd.

Terwijl de meeste Westerse merken het zandstralen van jeans in de ban hebben gedaan omdat het silicose kan veroorzaken, blijkt deze praktijk nog steeds veel voor te komen in Chinese fabrieken. Dit staat in het rapport Breathless for Blue Jeans: Health Hazards in China’s Denim Factories dat CCC onlangs heeft gepubliceerd.

 

Adembenemende jeans

Een geinterviewde arbeider vertelt: “Op onze afdeling is het vol van jeans en zwart fijn stof. Ik heb daardoor moeite met ademhalen. Het voelt net alsof ik in een kolenmijn werk."

Ook moeten arbeiders jeans op andere manieren bewerken; zoals het handmatig schuren of polijsten van de stof, en chemicalieën sprayen zoals potassium permanganate zonder dat ze voldoende beschermd zijn. En dat 15 uur per dag lang, tegen een schamel minimum loon van 1.100 yuan, 137 euro per maand.

Er moet daarom een wereldwijde ban klomen tegen zandstralen in de kledingindustrie. Daarnaast is het belangrijk dat er beschermingsmatergelen genomen worden wanneer arbeiders op andere manieren jeans moeten bewerken.

Dominique Muller van CCC: "Alleen een complete ban op zandstralen kan deze dodelijke praktijk stoppen. Merken zijn er gewoon van uitgegaan dat alternatieve methoden om jeans te bewerken wel veilig zijn, en dat arbeiders beschermende kleding daarvoor dragen. Ze hebben zich duidelijk niet gehouden aan hun plicht om te onderzoeken of dit werkelijk het geval is."

Navigatie