Footlocker, gooi adidas op straat!

gepubliceerd 22-04-2013 10:55, Laatste wijziging: 29-04-2013 13:45
Op de Internationale Footlocker Actiedag zeggen supporters van over de hele wereld tegen Footlocker: 'Gooi adidas' op straat!' totdat het merk de $1.8 miljoen betaald die het 2800 arbeiders uit Indonesie schuldig is.

Activisten protesteren 22 april voor de Footlocker winkel in de binnenstad van Amsterdam met de eis dat de retailer de banden met sportmerk adidas breekt naar aanleiding van de USD1.8 miljoen ontslagvergoeding die adidas haar ex-arbeiders sinds april 2011 schuldig is.

De actie is georganiseerd door de Schone Kleren Campagne, een campagneorganisatie die opkomt voor de arbeidsrechten van kledingarbeiders. Ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vinden acties plaats bij Footlocker winkels.

Footlocker Europe heeft haar hoofdkantoor in Nederland en is daarnaast de grootste verkoper van adidas producten in het Verenigd Koninkrijk. Schone Kleren Campagne eist dat Footlocker stopt met de verkoop van adidas producten tot adidas de arbeiders het gehele bedrag betaald heeft.

In april 2011 verloren 2800 arbeiders van de PT Kizone-fabriek in Indonesie hun baan nadat de fabriek haar deuren sloot. De arbeiders produceerden al jaren voor adidas, maar adidas weigert de arbeiders tegemoet te komen. In plaats van met geld over de brug te komen, bood adidas de arbeiders voedselbonnen aan. De vakbond heeft dit voorstel afgewezen en eist dat adidas het uitstaande bedrag van $ 1,8 miljoen betaalt. Alle andere merken die hun kleding lieten produceren bij de fabriek, hebben hun deel al wel betaald.

De ex -PT Kizone arbeiders zeggen dat ze sinds hun ontslag amper hun families kunnen onderhouden en niet genoeg geld hebben om de huur te betalen en hun kinderen naar school te sturen. Activisten zeggen dat adidas voor een fractie van de £100 miljoen die het merk uitgaf aan de sponsoring van de Olympische Spelen, alle arbeiders hun ontslagvergoeding had kunnen betalen.

Mirjam van Heugten van Schone Kleren Campagne, zegt:

"Footlocker mag dan hoog van de toren blazen over hun integriteit en het belang van hun gemeenschap, maar ze verkopen wel producten van een merk dat onder vuur ligt voor de schending van arbeidsrechten. Adidas spendeert doodleuk £100 miljoen aan de sponsoring van de Olympische Spelen, maar weigert tegelijkertijd ook maar een fractie van dit bedrag bij te dragen aan hun voormalige arbeiders. In lijn met hun gemeenschapclaims, roepen wij Footlocker op om de banden met adidas te verbreken, totdat adidas het verschuldige bedrag heeft betaald aan de arbeiders die hun producten in elkaar zetten."

Onder druk van de internationale campagne tegen adidas hebben in de Verenigde Staten inmiddels tien universiteiten hun banden met adidas opgezegd, aldus studentenorganisatie United Students Against Sweatshops.


Navigatie